Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 27 mars 2007

Skjut inte hunden

Av Lina - 27 mars 2007 10:22

Nu är det bara lite drygt två veckor kvar tills jag blir med hund! Det är jobbigt detta med att vänta, och det kan säkert alla ni som väntat på samma sak intyga.

Går en skrivkurs för tillfället, så jag har en hel del att göra om dagarna, men det finns även tid att förbereda sig för hunderiet. Och just nu gör jag det genom att läsa böcker.

Skjut inte hunden av Karen Pryor är en bok som behandlar inlärningsmetoder, och då framför allt inlärning genom positiv förstärkning. Men det är ingen renodlad manual för hur man uppfostrar och tränar hundar, utan en mer generell diskussion i ämnet.

Karen Pryor använder exempel på hur man tränar människor i att bli trevligare (självklart utan att de vet om det), hur man lär delfiner att hoppa högre och högre och vilka alternativ man har för att undvika tonåringens smutstvätt utspridd på golvet.

Boktiteln är hämtad från en genomgång av vilka metoder det finns för att få bort ett oönskat beteende (hos en slarvig son, en otrevlig äkta man, en hund som skäller, barn som väsnas i bilen osv…), och jag tänkte här ta exemplet med hunden som skäller hela natten i hundgården.

Enligt Pryor finns åtta metoder för att få bort ett oönskat beteende. ”Bara åtta,” som hon säger: ”vad du än gör åt saken så kommer det att vara en variant av de åtta metoderna.” Och metoderna är (jag fortsätter att citera):

Metod 1: ”Skjut hunden” (Detta fungerar definitivt. Aldrig behöver du konfronteras med just det beteendet hos just den individen igen.)

Metod 2: Bestraffning. (Allas favorit, trots det faktum att det nästan aldrig fungerar.)

Metod 3: Negativ förstärkning.

Metod 4: Utsläckning, att låta beteendet försvinna av sig självt.

Metod 5: Träna ett oförenligt beteende. (Denna metod lämpar sig särskilt väl för idrottsmän, mattar och hussar.)

Metod 6: Träna in en signal för beteendet. (Sedan ger du aldrig signalen. Detta är delfintränarnas mest raffinerade sätt att bli av med oönskade beteenden.)

Metod 7: ”Shejpa frånvaron”; förstärk vad som helst och allt utom det oönskade beteendet. (Så kan man på ett trevligt sätt förvandla otrevliga släktingar till trevliga släktingar.)

Metod 8: Ändra motivationen. (Den grundläggande och snällaste metoden av alla.)


Om man då tillämpar dessa metoder på hunden som står och skäller i hundgården hela natten? Ja, då föreslår Pryor följande:

Metod 1: Skjut hunden. Sälj den. Låt veterinären ta bort stämbanden på den.

Metod 2: Gå ut och slå till honom, eller spruta vatten på honom med trädgårdsslangen när han skäller. (Nota bene: hunden blir så glad att se dig, att han förmodligen ”förlåter” bestraffningen.

Metod 3: Rikta en stark strålkastare mot kojan när hunden skäller. Släck lampan när hunden tystnar.

Metod 4: Detta beteende är självförstärkande och släcks sällan ut spontant.

Metod 5: Träna hunden att ligga på kommando; liksom de flesta av oss skäller hundar sällan när de ligger. Ropa kommandot från fönstret, eller montera en interntelefon på hundkojan. Belöna och beröm.

Metod 6: Lär hunden att skälla på kommandot ”Skall” för en godisbelöning. Utan kommandot är det ingen mening med att skälla.

Metod 7: Gå ut och belöna honom då och då under kvällen, när han varit tyst i tio minuter, tjugo minuter, en timme, osv.

Metod 8: Hundar som skäller är ensamma, rädda eller uttråkade. Ägna dig mycket åt hunden på dagtid, träna och motionera, så att den är trött och sömnig till kvällen, eller skaffa en hund till som sällskap om natten. Eller ta in hunden i huset.


Karen Pryor fyller hela boken med exempel på operant inlärning i vardagen, och jag tror att många fler än hundägare kan ha stor nytta av att läsa den. På det hela taget, om man väljer/kan/vill ta till sig av hennes metoder, så tror jag att man kan förändra mycket av det tråkiga och otrevliga i ens liv, till något positivt och trevligt!

Och hon visar för övrigt också att alla metoderna ovan är tillämpliga i olika situationer. Att "skjuta hunden" kan till exempel vara när det bästa alternativet är ta ut en skillsmässa.

För en nybörjare som jag, är det här en perfekt introduktion till beteendevetenskap – jag blir sugen på att läsa mer på djupet.

Betyg? Rekommenderas varmt! Och nu har jag två veckor på mig att läsa om den igen. :)

 
 
Ulrica

Ulrica

27 mars 2007 14:55

Den boken måste jag nog oxå läsa...det hör jag.=) Återkommer om vad jag tyckte om den. Och att våra hundar är släkt var väl lite kuligt!
Hoppas allt är bra med dig i vårsolen!
Kramis Ulrica

http://www.freewebs.com/flatterhaftgearlevel

 
Veronica, Rio & Oliver

Veronica, Rio & Oliver

27 mars 2007 18:01

Va flitig du är att läsa böcker. Kontaktkontraktet har jag läst, en mycket bra bok.

Va härliga de ser ut valparna. Blir själv bara liiite sugen på en valp till. Hi, hi.. fast min sambo tycker det räcker med två flattar.

På kennel Comics(mina hundars uppfödare) hemsida och på startsidan där så är det bild på en liten flatkille som har samma pappa(Robin) som din valp. En jättehärlig valp. Tyvärr blev det bara en valp i den kullen. Vet att min uppfödare tyckte Robin var en superhärlig hane.

Ha en bra vecka.
Mvh. Veronica, Rio och Oliver.

http://goto.glocalnet.net/veronica1

 
Ingen bild

Hundbiten

27 mars 2007 18:31

Ulrica: Ja! Det tycker jag absolut att du ska göra :) Jag tror för övrigt att jag skrev att Zorro är gammelmorbror till vår valp, men efter att ha tänkt efter lite till så insåg jag att det nog blir fel benämning :) Lite knasigt blev det allt... Men släkt, det är vi! :)

Veronica: Det är alltid roligt att höra positiva saker om Robin, från olika håll! Han verkar verkligen vara en helskön flatte, synd att jag inte haft möjlighet att träffa honom.

Jag antydde för min sambo häromdagen att, ja, det kanske kan bli aktuellt med en hund till så småningom. Han tittade på mig som om jag inte var klok :)) Men vi får väl se, med lite kvinnlig list brukar det mesta gå att ordna :)

Kram

Lina

 
Ingen bild

Veronica, Rio & Oliver

27 mars 2007 18:32

Hej igen :))

Det är helgkurs i apportering som min uppfödare anordnar.

Gå gärna in på SSRK Värmlands hemsida och kika. Länken dit finns på min länksida. Där brukar det stå om kurser bl.a

 
Erica Söderström

Erica Söderström

28 mars 2007 10:33

Hej!

Kikar tillbaxs! Du går verkligen i väntans tider :)

Det är nästan som julafton att vänta på valp. Själv får jag nog vänta ett tag till med två hemma så behövs kanske inte en tredje?

Min uppfödare har 7 veckors flatvalpar hemma just nu och de är INTE söta alls så det så. (försöker övertyga mig själv).

Ha en trevlig vår!

Erica

http://hem.passagen.se/erica.soderstrom

 
Ingen bild

Hundbiten

28 mars 2007 15:03

Tack Veronica! :)

Erica: Ja det är alldeles orimiligt, egentligen, att man skruvar upp sina förväntningar såhär när man går i väntans tider. Men jag tragglar på med mina böcker och annat som gör mig hundsmart :) Tror för övrigt att du kan försöka övertyga dig själv hur mycket som helst utan att det har en enda effekt på dig. 7 veckors flatvalpar ÄR söta. Det bara är så. Av naturen :)

//Lina

 
anna

anna

25 juni 2007 22:03

Gu va kul o va duktigt av dig att vara så förberedd. Nu har du ju haft hun ett tag o lärt dig av erfarenheten också men måste ändå säga att jag önskar att jag också varit så amitiös o läst lite.
Jag har en rhodesian ridgeback som nu är 2½ år, o det kan jag säga att det har inte varit lätt!!!!
Men har man lite vett o sunt förnuft så går det tillslut.
Deträffande dina metoder så tror jag att jag jobbat/jobbar mycket genom att belöna när hon gör rätt. dvs när hon inte skäller o sen när hon skäller säga fy etc. Men samtidigt har jag tränat in "skall" för att sedan lära henne "tyst". Tror att man ofta kan kombinera flera metoder för att nå sitt mål.
Hoppas allt går bra för er. tittar kanske in igen!!

http://www.ridgeback.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Angelica

16 november 2010 10:27

får man operera bort stämbanden på sin hund? och skulle dom lida av det? Min hund skäller jämt, och ju mer han skäller ju mer stressad blir han. Vi har testat hur mycket som helst, men när han väl sätter igång går det inte att få stopp på honom! Kan även säga att vi har klarat av såna här problem med förra hunden, men våran nya blir helt okontaktbar:( om vi inte kan göra nåt så måste vi tyvärr snart avliva honom, eftersom vi bor i lägenhet och grannen blir galen

Tack på förhand/ Angelica

Lina

25 november 2010 11:54

Hej Angelica! Jag har ingen erfarenhet alls av sådana operationer - bästa är nog att prata med en veterinär om saken. Eller att försöka hitta någon som kan hjälpa dig med träning så att skällandet blir bättre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skapa flashcards