Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 7 maj 2007

Skvallerträning och stadga

Av Lina - 7 maj 2007 22:09

Idag har vi roat oss med att prova på så kallad skvallerträning. Det går ut på att man ska få hunden att låta bli att springa efter katter, göra utfall mot andra hundar, springa fram till okända människor osv osv...


Pejla springer gärna efter vår katt Sigge. Han är en liten mespropp, tyvärr, och hamnar ofta under henne där han har lite problem med att ta sig loss. Nu har han börjat ge igen lite i och för sig, men jag tycker synd om honom, stackarn.


Idag testade jag lite smått att få Pejla att "skvallra". Sigge gick förbi köksdörren, och Pejla som låg inne i köket med mig noterade honom som vanligt. Precis när hon var på väg att resa sig (och förmodligen jaga, det brukar gå till så), så klickade jag. Hon blev nog en aning förvånad, slängde runt huvudet och tittade på mig. Jag plockade snabbt fram en godbit och belönade.


Lite senare fick vi ett liknande tillfälle och jag bestämde mig för att prova igen. Fast denna gång tittade hon bara på Sigge och vände sedan genast blicken mot mig. Klockrent skvaller! Klick och belöning.


Ska fortsätta med detta på andra grejer också. Hundar som går förbi tomten, till exempel. Ett verkligt bra "trick" detta med skvallerträning, tycker jag!


Sedan har vi tränat lite stadga, eller vad man nu ska kalla det. Pejla är väldigt bitig av sig. Barnen tycker det är jobbigt, och även om jag är rätt tålig av mig börjar jag också tycka det. Ser ut som bara f*n utefter armar och händer, och jag blöder varje dag. Kanske är normalt, men hon har börjat ta i så när hon biter. Det gör ONT!


Hur som helst. Jag började med att flaxa lite med ena tröjärmen framför henne och klickade snabbt som busen. Hon hann knappt reagera, och inte heller bita. Belönade med gotta.


Fortsatte såhär och viftade allt längre innan klick. Gick snart över till att fladdra med byxbenen framför henne och klickade för passivitet och ögonkontakt. Det gick strålande!


Lite senare bad jag barnen att vara försökskaniner. Främst dottern, eftersom det är hon som råkar mest illa ut när Pejla är i farten (sonen har någon slags magisk aura, tror jag, för när hon ger sig på honom så slickar hon mest). Barnen fladdrade med diverse kläder och jag klickade och belönade för att hon inte bet tag i något. Hon fick gärna nosa och titta på dem, och det gick fortsatt jättebra!


Vi avslutade med att barnen båda två gick lite runtomkring henne, satte sig på huk och kelade lite, medan de pratade ungefär som de brukar göra med henne - det vill säga glatt och livligt.


Hon satt som en staty nästan, och när det blev lite för mycket drog hon sig ifrån dem och sökte kontakt med mig.


Lite senare nu ikväll sprang hon i och för sig åter igen efter dotterns byxben, men jag tror att vi ska köra fler korta pass, något om dagen i någon vecka, och se om det ger resultat.


Har för övrigt även passat på att belöna henne över lag när hon är lugn och fin med mig eller barnen. Det tycker hon är mycket trevligt :)

 
 
Veronica, Rio & Oliver

Veronica, Rio & Oliver

7 maj 2007 22:42

Förstår att ni haft en trevlig kurshelg.
Var in och kollade på bilderna ifrån helgen. Läste där att ni hade varit vid Solstadens smådjursklinik med kursen. Det är där jag är på hundsimmet med mina hundar.

Ja vi har varit på utställning vi. Det var väl inget höjdarresultat för vår del. Men så är det, ibland går det bättre och ibland sämre.

Ha en bra vecka!

http://goto.glocalnet.net/veronica1

 
Malin

Malin

7 maj 2007 22:51

Vad roligt att läsa om er träning och att den går bra! Jättebra att du tar tag i bitarproblemet på tt sånt sätt som du gör :)

http://www.mangie.se

 
Gilla

Gilla

7 maj 2007 23:03

Det låter intressant det där med klickerträning. Jag skulle behöva råd hur man hindrar hunden att skälla på andra hundar. Kan man "klicka" och belöna då när hundar dyker upp? Det är ett stort problem tycker jag att ha en skällande hund. Man tar omvägar ibland för att slippa skället.

http://gb.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Hundbiten

7 maj 2007 23:28

Veronica: Trevligt ställe den där smådjurskliniken, och vår coach Ann-Louise hade bara ros att ge till dem. Hon åker ca 20 mil för att komma till "den bästa veterinären som finns" som hon uttryckte det :)

Och det där med tävlandet - det tar ni igen nästa gång!

Malin: Ja, jag hoppas att det ska ge resultat. Ska börja skriva logg också tänkte jag, och det här är absolut en av de grejer jag tänkte loggföra. Dels för att hålla koll på vad vi verkligen gör när vi tränar det, och dels för att kunna se om det blir fram- eller baksteg, så att säga :)

Gilla: Absolut! En av mina kursare hade samma problem med sin rottis. Han skäller både på hundar och människor. Hon tränade på att skvallerträna honom och det var en helt ny hund vi såg, efter bara några repetitioner! Visserligen måste detta tränas i olika miljöer och vid många tillfällen för att hunden ska kunna generalisera så småningom, men det är bara att träna på - många har lyckats med detta!

Och ja, klicka så fort hunden dyker upp i början. Så småningom när din hund noterar den andra hunden, men innan han hinner börja skälla. Så skulle jag prova. Men hunden måste förstås vara "inklickad" först - antingen med en klicker eller om du använder något annat, ett "braaa" eller "duktig" eller liknande. Det funkar också!

 
Ingen bild

Hundbiten

7 maj 2007 23:35

Gilla: Jag inser att mitt svar till dig är lite lättviktigt, om man säger så. Tipsar dig om en bok som heter Klickerträning för din hund. Den är jättebra om du vill börja klicka. Och hör av dig igen om du vill att jag ska förklara lite närmare hur jag menar.

 
Ann-Louise

Ann-Louise

8 maj 2007 06:09

Hej Lina! Vilken fin blogg du har! Är dock så stressad (mycket att göra just nu) så jag hinner bara läsa fragment och knappt fokusera... Ska läsa i lugn och ro sen.

Tänk på att träna på ett avstånd som är tillräckligt nära att hunden ser men tillräckligt långt avstånd för att inte utlösa skall. Då kan den kanske t.o.m svälja när den får en godbit ;-). Arrangera träningen i början så att ekipagen håller sig på rätt avstånd, "vilda" ekipage kan bete sig så oberäkneligt;-)
Hunden får titta och när den tittar till - belöning. Lungt och fint får man stoppa i godis i framändan på hunden, för vänder sig om gör de inte alltid.
När den har gjort så vid flera tillfällen brukar hunden börja "fråga" om den kan få en godis, den har börjat associera hund med köttbulle, och då börjar man förstärka när hunden vänder sig mot föraren istället. Till en början kanske det är frågan om en huvudvridning, eller kanske bara att den flyttar tassarna lite bakåt. O.s.v

Korta tankar från stressad och sen person som kollar mailen i bara mässingen, och som strax ska hoppa i kläder och bil och ila iväg på sökträning :-D.

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Hundbiten

8 maj 2007 07:50

Gilla: Och här får du ännu bättre förklarat av Ann-Louise (tack fröken :) ). Hon är inte som jag, nybörjare på detta, utan utbildad klickerinstruktör hos Canis. Glömde säga det igår, att om du har möjlighet skulle jag rekommendera att du går en klickerkurs också. Där får du liksom hjälp på plats, med just den specifika individ du har, och med just de specifika problem ni har.

Hör som sagt gärna av dig igen om du vill, om inte annat för att berätta hur det går!

 
Millis

Millis

8 maj 2007 09:12

Det låter väldigt intressant med klickerträning, undrar om det fungerar på gamla hundar också?

http://millis.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Hundbiten

8 maj 2007 09:39

Millis: Rottishannen jag nämnde innan är tre år och har på grund av diverse tips och råd från klubbar som använder lite mer traditionella/hårda metoder (lägga honom på rygg, rycka i kopplet, korrigera osv osv), på grund av detta alltså, blivit ganska hård tillbaka.

Nu vet jag inte om en treåring kan räknas som direkt gammal. Men hans matte har iallafall hela tiden fått höra att han är en problemhund.

Efter ett par dagar med klickerträning och massor av beröm och belöningar för rätt utförda beteenden var hans matte så lycklig att hon nästan grät! Hon hade aldrig varit med om att träningen gått så bra och att hunden varit så lugn, och att hon SJÄLV fått så mycket beröm och positiv förstärkning.

Det är såklart svårt att säga att man generellt kan lära ALLA hundar något genom metoden, men jag skulle inte tveka att prova om du är nyfiken. Det kan ju liksom inte förstöra hunden på något sätt. På sin höjd får du fortfarande en olydig hund (nu vet jag ju inte om just din hund är så olydig precis), men en olydig och GLAD hund :)

Mer klickerträning åt folket! :)

 
Ingen bild

Millis

8 maj 2007 11:07

Tack för svaret. Det är vår 6-åring, Kelly, som rusar på dörren och skäller varje gång nån kommer hit. Vi har tränat och tränat, använt oss av alla traditionella metoder, som för övrigt har funkat bra på våra andra hundar, men inget resultat. Hon har även rivit sönder dörr och dörrpost vid dessa tillfällen, suck.

 
Jojo

Jojo

26 maj 2009 18:52

Låter spännande med skvallerträning..
Fann till din blogg för att jag söker lite på just detta. Tänkte börja med det, eftersom min unghund gör utfall och sånt..

Ser att ditt inlägg skrevs för länge sen..
Har det funkat att skvallra?

http://druttizen.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards