Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 10 maj 2007

Valpkurs 2(6)

Av Lina - 10 maj 2007 23:10

Då har vi varit på valpkurs igen!


Vi började med gemensam promenad som förra gången, men jag hamnade lite på efterkälken eftersom jag gärna vill att Pejla inte ska dra så i kopplet - därmed stannar jag en hel del. När hon drar stannar jag och väntar in att hon ska ta kontakt med mig och som belöning går vi vidare framåt. Och hon får självklart beröm och godis när hon är riktigt duktig på att gå fint på vänstra sidan.


Teoripasset handlade mycket om ledarskap och vi fick många exempel på hur man visar vem som är flockledare. Känner mig lite kluven i vissa resonemang - men det är väl som med allt när det gäller hundträning - man får ta åt sig av det som passar en! Har till exempel svårt att få till att jag och övriga familjemedlemmar ska äta FÖRE Pejla varje gång det vankas mat. Känns lite omständigt, och jag är inte heller så säker på att det är nödvändigt för att bestämma ledarskap. Däremot att hon ska sitta still och ta kontakt innan hon får äta själv, eller innan hon hoppar ur bilen (nu lyfter jag ju ut henne, men ändå), det tycker jag är bra övningar!


Under den praktiska delen fortsatte vi att öva kontaktövningar, sitt och vi började även prova på stanna kvar. Känner mig även här lite kluven. Har inte själv så jättebråttom med att lägga på kommandon, utan jobbar ju mycket med att shejpa och få Pejla att bjuda på beteenden när vi tränar hemma. Men med just sitt så känns det ändå som att det funkar såpass bra redan, så jag provade lite med att lägga kommandot ändå. Fast bara när jag såg att hon ändå var på väg att sätta sig ;)


Hon var väldigt duktig på att sitta kvar också. Det var roligt :) Men efter ett tag började hon bjuda på nya beteenden om jag inte var snabb nog att berömma. Klickersyndrom?? :) Men jag kunde ändå dra ut på tiden mer och mer och det kändes bra.


Återigen märker jag dock att vi måste passivitetsträna mer. Jag måste få henne att förstå att det är pauser mellan övningarna. Och att hon ska vara lugn då. För när hon märker att det är paus (eller snarare märker att "nu behöver jag inte bjuda på något beteende längre"), då åker nosen ner i backen och hon far gärna runt på gräsplanen och "belönar sig själv" med än det ena, än det andra.


Om det finns några klickerkloka människor som läser här får ni gärna komma med lite tips kring detta!


Vi tränade även lite inkallningar (i koppel - instruktörerna höll i kopplet, jag gick iväg och kallade när Pejla hade fin kontakt med mig), och det gick klockrent! Särskilt den tredje och sista. Anna-instruktör fick springa rejält för att hänga med ;)


Avslutningsvis kan jag säga att det är roligt på valpkursen, men att jag blir lite schizofren av att jag hela tiden annars tränar enligt klickertänk, och att det på klubben går mer åt det traditionella träningstänket. Men som sagt, jag plockar det bästa och använder mig av det. Och bra miljöträning är det utan tvekan.


Läxa till nästa gång (inte bakläxa alltså, utan läxa för alla): Kontakt, sitt och inkallning :)

Kurser · Pejla · Valp
 
 
siv

siv

11 maj 2007 15:01

Hva vil du hunden skal gjøre i pausene da? Være stille? Stå i ro med alle labbene? Legge seg ned? Klikk og godbit. I begynnelsen må du sikkert ha høy frekvens, om hun reiser seg har du klikket for sjeldent.
-håper det hjalp :)

http://behavoristen.blogspot.com

 
Ingen bild

Tina

11 maj 2007 17:40

Hej! Om du tycker det är jobbigt med "ledarskapstänket" på valpkursen så vänta bara tills du börjar träna jakt. Jaktmänniskor fnyser högt åt klickern, ja de flesta i alla fall. Det finns ju undantag.
Håller med Siv att du dels även måste lära Pejla vad hon ska göra när hon är passiv och så måste du se till att hon inte kan belöna sig själv med att nosa runt. Håll kopplet kort. Något som är bra är att lära hunden var lugn när den sitter mellan benen. Hur du gör det orkar jag inte förklara här med Eva Bodfält har en bra övning som hon visa på svt's hundskolan.
Ha en bra helg!
Tina

 
Ingen bild

Hundbiten

11 maj 2007 21:29

Tack för råden Siv och Tina. Har även pratat med en annan klickerklok tjej idag, och fått några bra tips. Ska träna (och har redan börjat lite i lugn och ro här hemma) just på detta som du säger Tina - att ha henne lugn mellan benen.

Pratade också för övrigt med en tjej som apporterar med sin golden idag - och hon var helt FÖR klickertänket. Hon har tränat sin hund att apportera fåglar helt och hållet med klicker eftersom hon inte ville tvångsapportera (hon shejpade fram alltiohp). Så alla som tränar jakt är inte emot positiv förstärkning. Och det känns ju... positivt :)

 
Ingen bild

Tessan

13 maj 2007 23:39

hej hopp!!
Ska jag säga vad jag tycker...?? Ja gör det iallafall ;) tycker ABSOLUT du ska forsätta med ditt "sunda" tänk för inlärning...Ledarskap, gör om det till "lärarskap" som Anders Hallgren säger. Varför ska du bevisa att du är ledare? Jag tror på samarbete där hunden lär in på ett positivt sätt...har varit med en kompis på Öland som läser till Immi instruktör och där förespråkas bara positiv belöning...idag har dom kört clicker så nu ska hon visa mig lite...
Må gott!

 
Ingen bild

Hundbiten

14 maj 2007 11:29

Vill bara förtydliga en sak: På klubben här handlar det ALLRA MEST om positiv förstärkning. Annars skulle jag inte fortsätta. Instruktörerna är duktiga och har många bra idéer och övningar.

Det är bara ibland som jag har funderingar som går åt ett annat håll, men det känns ok. Så länge ingen ber mig att kasta Pejla på rygg och morra och hålla fast tills hon lugnat sig, så är det lugna puckar :)

 
Ingen bild

Tessan

14 maj 2007 12:38

låter kanon!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards