Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 15 juni 2007

Man lär sig

Av Lina - 15 juni 2007 10:45

När jag tränade för Ann-Louise Ryrvik (Canis) för några veckor sedan sa hon en grej som jag lagt på minnet.


Hon sa att man kanske bör tänka på vilka beteenden man förstärker såhär i början, eftersom det verkar vara så att hunden tenderar att bjuda på de tidigt inlärda beteendena ofta sedan. Med andra ord - i början bör man träna in beteenden som man gärna ser mest av i framtiden.


Ett rätt kul exempel visade sig också på kursen. En av deltagarna hade shejpat fram ett ligg hos sin hund. Hon hade börjat klicka när hunden stod upp, vid minsta huvudrörelse nedåt marken och successivt fått hunden i lägre och lägre position tills den faktiskt låg ner.


Detta har resulterat i att när de ställer upp för träning, så bjuder hunden väldigt ofta på bugningar för att testa om det är just detta som matte är ute efter.


Det verkar alltså som om de tidiga positivt inlärda "momenten" hänger kvar där i bakhuvudet och liksom ploppar upp när det är träningsdags.


Själv har jag därför fokuserat på ligg, sitt, kontakt (framför allt) och passivitet hittills.


En sväng ville jag dock visa sambon hur snabbt det går att lära in något nytt med hjälp av klicker och positiv försärkning. Jag valde då att shejpa fram att Pejla la upp sin tass i min hand som jag höll fram. Gick som en dans.


Men. Nu ringer Ann-Louises ord där i bakhuvudet igen. Det har blivit såhär nämligen:


När vi ska träna något, vad som helst, och Pejla fattar att det är träning på gång, sker följande: Hon sätter sig framför mig med kontakt. Får hon inget klick testar hon att lägga sig ner. Får hon inget klick då heller (jag kanske väntar på att hon ska sätta sig vid min vänstra sida, till exempel), så börjar tassen gå upp i luften. Upp, upp, upp. Hon liksom vinkar och letar efter något att lägga upp tassen på.


Att jag dessutom belönat att hon lägger upp tassarna i handduken när jag torkar henne efter bad eller en blöt promenad har säkert också påverkat detta beteende. Vid torkeriet är det kanon, men jag vet inte om jag vill ha en vinkande hund så fort vi ska träna!


Vet inte heller riktigt hur jag ska resonera nu. Men jag har iallafall bestämt mig för att sluta belöna tassuppläggandet när jag torkar henne, och bara torka på. Inte göra det obehagligt på något vis, så klart, men liksom bara låta henne göra det om hon vill, utan belöning. Måste be sonen också, att ta en paus i tass-träningen (han tycker detta är kul nämligen, att Pejla lägger upp en tass i hans hand, så han förstärker det också rätt mycket).


Ska bli mycket intressant att se hur detta utvecklar sig...


 
 
Lotta

Lotta

15 juni 2007 21:40

Hej!
Vilken trevlig blogg ni har. Har läst allt och förstår att du (liksom jag) har fastnat för klicker träning. Det kommer att gå så bra för er.
Hälsningar från Lotta i hundaffären (Öijeberg Hundsport)

http://www.oijebergets.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards