Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 21 juni 2007

Kontakt!

Av Lina - 21 juni 2007 09:21

Ni minns kanske att jag trampade Pejla på tassen häromdagen. Efter det har hon inte velat gå riktigt sådär fint vid min vänstra sida som hon gjort förut. Jag tyckte ett tag att hon liksom bara glömde bort olyckshändelsen, men det var tydligen bara temporärt. Hon vill INTE gå vid vänstra sidan längre.


Dessutom har det nog blivit lite för mycket koppelpromenader på sistone. Hon har fått följa med när jag går med barnen till kompisar osv. Inte långa sträckor, men med koppel då. Tycker att hon blivit mindre och mindre fokuserad på mig den senaste veckan.


Vet inte om det beror på tasstrampet, kopplet, åldern, att jag har mindre tid att fokusera på henne nu när jag jobbar rätt mycket, eller om jag helt enkelt varit för dålig på att belöna kontakt på senare tid. Kanske en kombination av alltsammans.


När det gäller klickerträningen känns det som om vi måste gå tillbaka rätt många steg och att jag får börja belöna kontakt igen. Känner ett större och större behov av att korrigera henne med kopplet nu, och så vill jag helt enkelt inte ha det! Inget kul för mig och absolut inget kul för henne.


Tror också att det lätt kan bli så att man ställer för höga krav på hunden. Att man går för snabbt fram. Man tycker att nu kan vi det här (som jag resonerat med kontakten eftersom hon varit så himla, himla bra på det), och så går man framåt och glömmer liksom bort att "underhålla" det där som "hunden redan kan". Dumt.


Så nu får det bli helt kravlöst igen (och förstå mig rätt nu - har inte ställt några höga krav förut heller, men lite). Och inga promenader på ett tag, det finns så många andra sätt att aktivera.


Enkla kontaktövningar får det bli, och inget annat!

 
 
Amanda

Amanda

21 juni 2007 10:27

Jag rakade skramma min lilla papillon, som alltid annars ar en riktig tuffing som inte alls bryr sig om jag blir arg pa honom, med apportbocken en gang, och all traning vi kampat med i manader var som bortblast. Han vagrade helt enkelt att apportera, av att jag bara rakat saga "nej!" en gang nar han slappte apportbocken. Forst efter att jag latit honom vila fran apport i en eller tva manader, helt bytt kommando och tranat att apportera allting, som harborstar, diskborstar, pennor, askar och agg, samt bara lekt med apportbocken, sa var han redo att apportera den igen.

Sa byta kommando kanske ar vart att testa? =)

http://www.aftonskimmer.bloggagratis.se

 
Hundbiten

Hundbiten

21 juni 2007 14:59

Jag har inte lagt på något kommando för fotgåendet än :D Har egentligen bara kommando för "sitt" och "hopp in" (i bilen) än så länge. Men tack ändå för att du ger råd - fortsätt gärna med det! :D

Men jag testade lite nu här före lunch att se om hon bjöd upp till fotgående, och det funkar om jag klickar och belönar ofta, så att hon inte hinner tappa fokus alls mellan varven. Inomhus var detta. Provade även utomhus, men där vill hon gärna gå ifrån mig. Så vi kör på med mycket belöning för spontan kontakt ett tag så får vi se vart det bär hän... :)

http://www.hundbiten.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tessan

21 juni 2007 23:54

Hej hopp! Ja trevlig midsommar och så vidare...;)
Jag tror att du gör helt rätt i att fokusera på kontakten igen...tjejen börjar ju bli större/älre och jag vet av egen erfarenhet att dom då kan bli lite ofokuserade och börjar bli intresserade av annat än matte/husse! Primo har jag mycket bättre kontakt med när han är lös än när han går i koppel...det är precis som att kopplet tar bort känslan av att hålla koll på var man är, man har ju en "tråd" till föraren hela tiden endå! Ja jag vet inte...men jag trampade Acke på tassen en gång oxå när vi tränade fotgåede, han vägrade att gå där på ett par veckor och jag låtsades som inget, sen bara funkade det igen!!
Må gott!

 
Ann-Louise

Ann-Louise

25 juni 2007 12:30

Hejsan! Det var ett tag sedan. Jag tycker som följer. Stå emot dina primitiva impulser att koppelkorrigera som skapas av frustration!!! Förutom att det inte är kul för någon av er så som du skriver, så är det också skadligt för träning/relation. Bra att du fokuserar på fokus ett tag och tänk på att det väsentligaste du kan lära hunden är en tränings ATTITYD och inte moment. När attityden väl är där så fixar du momenten på "fem minuter"... Det är ju också så att oavsett ålder och utbildningsgrad måste man hålla grundfärdigheterna i gång så att de inte havererar. Det är ju de som är grunden i bygget.
Nu skall jag roa mig med att läsa det som har hänt sedan sist jag läste i din blogg...
Ha´det gôtt och pussa lilla Pejla!

http://http:/hastochhund.bloggagratis

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards