Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 26 juli 2007

Framförmappen

Av Lina - 26 juli 2007 12:19

Måste försöka få lite struktur i min träning känner jag. Hittills har jag liksom testat mig fram med olika "tricks" lite hipp som happ, men det funkar nog inte i längden.


Inom klickerträning (och kanske inom annan typ av träning också?) pratar man ofta om olika mappar. Mappar där man "förvarar" olika typer av kunskap som man vill att hunden ska behärska och tränas i.


En mapp kallas för framförmappen, och i den finns en del saker som hunden ska kunna göra framför dig som förare, när ni står näsa mot nos.


Den allra mest grundläggande saken är (tycker jag) fokus. Att Pejla ska kunna stå framför mig och hålla fokus på mig. Inte titta eller nosa på en massa annat utan hålla kontakten. Och för att jobba upp detta har jag då klickat/belönat när hon håller fokus i den positionen.


Men. Nu har vi ju tränat bakdelskontroll på kloss och tagit det vidare till en början på träning av ingångar. Vi har inte tränat fokus på ett tag, och det märks, för hon blir mer och mer utåtriktad.


Så idag bestämde jag mig för att lägga bakdelen och ingångarna på hyllan ett tag, och återuppta fokusträningen i framförmappen. Dels med stå framför, dels med att hon ska följa mig med fokus när jag går baklänges.


Det var inte lätt kan jag säga. För när jag ställer upp mig i "tränings-pose", så gör hon en ingång. Testade i kanske 3-4 minuter här nyss, men det var inte lätt att få till några klick för stående med fokus framför.


Så det är det här jag menar. Jag måste få till någon slags struktur. Och jag tror inte heller att man ska träna en valp med en sak i taget för mycket, för då verkar det liksom bli den där enda saken som de vill bjuda på. Inget annat. Och så får man börja shejpa om allt från början igen. Sådant som man trodde var enkelt!


Loggbok är nog ingen dum idé heller. Att föra anteckningar över vad man gör. Tror man får bättre överblick då. Har tänkt börja föra logg länge, men det har inte blivit av. Kanske är dags att börja med det snart.

 
 
Malin

Malin

1 augusti 2007 22:58

Ett litet tips när hon börjar försöka göra ingångar fast du vill ha fokus framför dig är att fela henne genom att liksom "bryta" henne mitt i rörelsen genom att själv ta ett snabbt steg åt sidan. Så fort hon kommer upp framför dig, även om hon inte riktigt står still osv klickar du och belönar- då kommer hon nog in på rätt spår, och du kan höja kriterierna rätt snabbt. Har suttit och läst igenom hela er blogg- ni är så duktiga med träningen!

http://www.mangie.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards