Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 25 augusti 2007

Hopp in!

Av Lina - 25 augusti 2007 13:09

Vi åkte till klubben nu på förmiddagen. Vädret är så fint och jag trodde nog att det skulle vara folk där ute, men inte en kotte syntes till.


Nåväl. Vi tog med våra grejer ut på plan och tränade lite ändå. Belönade frivilligt fritt följ och testade att svänga både åt höger och vänster. Lättast är helt klart vänstersvängen. I högersväng med halt blir det gärna att hon sätter sig med rumpan i 90 grader ut från mig om jag inte hjälper henne efter svängen med ett par steg framåt. Men detta går säkert att träna bort, så jag ser det inte som något problem. Vi har ju knappt kommit igång, och ändå är hon väldigt duktig på fotgåendet.


Körde några inkallningar från sitt också. Förut har jag bara ropat "Pejla", men idag körde jag en ny variant - "Pejla, hit!". Funkar lika bra, eftersom jag ropar "Pejla" på samma sätt som förut. Men just "hit" verkar ju vara en populär inkallningssingal, så varför inte prova?


Vi tog en promenad där ute också för att rasta lite och där gick vi förbi uppletanderutan. Satte henne på stigen, tog med mig ett par leksaker ut i blötan och gömde dem. Gick tillbaka och skickade iväg henne. Första grejen hittade hon och kom tillbaka med på stört. Men andra grejen hade hon nog glömt vart jag la, så det tog sin tid. Men jag tänkte att jag ska inte hjälpa henne - ville se om hon ändå kunde hitta den. Hon sprang ut och letade ett par tre gånger och kom in igen utan leksak. Men tillslut så! Det syntes så väl när hon fick korn på den, stannade upp och vädrade i luften, och sedan dök hon på den och kom in med den, stolt som en tupp :) Det är helt fantastiskt vilket luktsinne de har...


Efter detta var Pejla trött så vi vilade en stund. Satt själv i bakluckan och bara väntade ut Pejla. Hon for omkring på backen en stund och tuggade timotej, men tillslut la hon sig ner med en suck. Och för det fick hon en godbit. Den där godbiten gjorde henne lite konfunderad, hon satte sig upp igen och tittade frågande på mig, men jag bara satt still och sa ingenting. Efter en stund la hon sig ner igen - "bra" + godbit igen. Efter det låg hon kvar där och bara tog det lugnt. Väldigt skönt. Vi har varit lite dåliga på att träna passivitet det senaste, så det kändes jättebra att liksom ta tag i det igen. Även om det inte fanns några större störningar så kändes det ändå som vi gjorde framsteg idag på den fronten.


Innan vi åkte hem tränade vi lite till; på att hoppa in och ut ur bilburen på kommando. På "hopp in" vill jag att Pejla just ska hoppa in i buren, och att hon ska sätta sig ner där inne. Baklängeskedjade lite genom att belöna henne några gånger först när hon satt ner i buren. Gick sedan iväg längre än jag brukar, men då hoppade hon ut utan att jag sagt varsågod. Vi gick tillbaka och gjorde om från början. Belönade sittandet i buren, gick iväg igen och nu satt hon kvar. Stod första gången ca 20 meter från bilen, gav mitt "varsågod" och klickade så fort hon hoppat ur, och hon sprang fram till mig för att få godbiten.


Sådär höll vi på ett tag, och det gick jättebra! Vi körde drygt 10 "hopp in" och lika många "varsågod" och flera gånger kom hon och satte sig i fotposition efter "varsågod". Ökade kriterierna genom att gå längre och längre bort, utökade tiden, några gånger sprang jag bort från bilen, och stod sedan och hoppade och viftade med armarna. Men hon var jätteduktig och höll sig kvar i buren ända tills mitt "varsågod" kom, varje gång. Det skulle vara intressant att testa detta när det finns folk och hundar på klubben också... Vore ju toppen om hon kunde sitta där med burdörren öppen och bara komma när man ropar :)


Ögoninflammationen verkar för övrigt redan som bortblåst. Gegga har jag inte sett sedan igår, och det röda har lagt sig det också. Men det är väl bäst att fortsätta medicineringen enligt vettens order ändå.




 
 
Jenny

Jenny

25 augusti 2007 13:41

Så bra bilder du tar! Och va duktig hon e!^^

http://www.nogg.se/coolacola

 
Villgott

Villgott

26 augusti 2007 11:21

Vi har också slarvat med passiviteten, även om jag märker att Villgott bjuder väldigt mycket på "ligg" nu när vi har börjat klickerträna (det är ju så roligt!!!), då skall man nog passa på att förstärka det.

Smart att belöna med bara godis vid första läggandet, du klickade inte andra gången heller? Är "bra" din verkala klicker eller använde du ett bra just för att inte få hunden att tro att det var arbete på gång?

Verkligen roligt att läsa om någon som har kommit igång med klickerträningen, hur gammal var din hund när du började med det?

http://villgott.wordpress.com

 
Ingen bild

Hundbiten

26 augusti 2007 13:36

Välkommen Villgott! Alltid lika roligt när nya läsare "hör av sig" :)

Ja, man kan nog säga att "bra" är mitt verbala klick. Använder oftast det när det ska vara lite lugnare övningar, för klickern har en tendens att "tända" Pejla. Då tycker jag att "bra" fungerar bättre i t.ex passivitetsövningar.

Jag började med klickerträningstänket redan när Pejla kom till mig vid 8 veckors ålder. Dock är jag nybörjare, och det tar lite tid för oss att smälta nya idéer och att praktisera... En van förare med klicker har säkert kommit mycket längre vid 7 månader än vad vi har :)

Var inne och snabbkikade på din blogg - jätteintressant! Återkommer för att läsa mer noggrant snart :)

 
Ingen bild

Bordertass

26 augusti 2007 21:39

Du är så duktig och verkar ha kommit så långt när jag jämför med min hund, som är ungefär lika gammal. Men han var på utställning i går och tävlade i valpklass, så nog tänker jag kalla honom för valp ett tag till!

 
Ingen bild

Hundbiten

27 augusti 2007 09:50

Bordertass - jag tycker faktiskt inte att vi hunnit så långt, men då gör jag ju som du och jämför med andra... :) Tror att vi ofta fastnar i ett läge och inte kommer vidare. Kör fortfarande med enkla övningar och bara grundfärdigheter och vardagslydnad. Tycker det är svårt att öka kriterierna lagom mycket, och blir då lite lat och gör samma saker igen... :/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skapa flashcards