Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 28 augusti 2007

Lite sök och lite mörker

Av Lina - 28 augusti 2007 11:51

I förrgår kväll hängde vi på sök-gänget igen. Den här gången testade vi med Pejla också lite smått. Försöker utgå från ett tänk som Morten Egvedt och Cecile Köste skrivit om i en artikel på Canis. Det går naturligtvis inte att följa det till punkt och pricka, men jag känner ändå att jag vill prova det så långt det är möjligt. Vissa i gruppen verkar skeptiska, andra inte. Men det är ett härligt gäng och alla ställer upp för varandra och hjälper till. Det är väldigt roligt med sök, hur som helst - till och med att vara figurant och ligga bland myror och mygg har sin tjusning! :)


Igår gjorde vi en ny sak. Vi tog en ny promenadrunda i mörkret. Har tidigare bara gått rundor där Pejla gått även dagtid, men igår tog vi alltså en annan sväng. Pejla är inte helt avslappnad när det är mörkt ute, och när vi nu gick en ny väg blev hon oroligare än vanligt. Jag tycker att det är svårt att avgöra hur man ska agera i det här läget... Belönade hennes spontana kontakt med mig (hade henne lös för det mesta) och även de frivilliga ingångar hon bjöd på när jag stod still. Men jag har förstått att jag ju faktiskt även belönar det "sinnestillstånd" hon befinner sig i under klick och belöningstiden. Och jag vill ju inte förstärka hennes "mörkrädlsa"... Jag ska ta mig en funderare på hur vi ska göra framöver med detta!


Vi hade dock tur under promenaden, för Pejla fick sig en lite oväntad men väldigt trevlig belöning i form av en annan hund.


Stannade till vid en tom fotbollsplan och hade kul. Och trots mörkret orkade Pejla där slappna av mer och leka med mig. Emellanåt stannade hon dock upp och kollade läget lite, men var betydligt mer avslappnad än tidigare.


Rätt som det var sprang hon ifrån mig en bit och nosade i ett dike alldeles invid en gångväg. Jag tränar mycket så att jag vänder håll och går ifrån henne när hon liksom glömmer bort mig. Gjorde så även igår. Men när jag gått några meter bara, vände jag mig om lite för att kolla om hon var med. Då får jag se henne stå nos mot nos med en annan lös hund. Jag hade redan innan noterat att hunden var i krokarna, och jag vet vem ägaren är; vet också att hunden är väldigt snäll och lydig. Så det var ingen panik, även om det ändå inte var min tanke att de skulle mötas sådär på egen hand.


Fick ändå Pejla att komma till mig, frågade ägaren om de kunde leka lite, för den andra hunden verkade väldigt nyfiken och leksugen. Kopplade loss kopplet på Pejla (som jag hade haft släpande efter) och sedan var de igång.


Hunden var en bordercollie-blandning på 8 år och mycket stabil och snäll. Och Pejla uppförde sig jättefint! Checkade till och med in till mig mellan varven med ett litet sitt framför och fick en godbit och lite klapp varje gång - sedan fick hon springa iväg och leka igen.


Efter detta var hon inte alls lika orolig när vi gick hemåt. Jätteskönt! :) Fast när vi var ca 500 meter hemifrån släcktes gatljusen, och då var det nog lite otäckt igen. Vi fick ett möte med en människa där i mörkret, men det gick bra. Inget skällande eller så, men lite "ågen" ändå, som vi säger här uppe.


Ska prova att gå ut i mörkret ikväll igen, men hålla mig på närmare avstånd hemifrån och bara ha det trevligt.

 
 
Tina

Tina

28 augusti 2007 14:36

Va skoj att du testat sök. Det är jätteskoj och "Canis-metoden" toppen.
Tina

http://workinglabs.wordpress.com

 
Anna

Anna

28 augusti 2007 14:43

Sök verkar jätteskoj! Om vi inte satsar på jakten så blir det nog sök. :) Hälsn. NorfolkGolden från klickerträningsforumet.

http://web.telia.com/~u25803499

 
Ingen bild

Hundbiten

29 augusti 2007 22:12

Ja Tina, jag tror också på den här metoden. Vi har inte kommit så långt än och "fuskade" lite i skogen, men jag ska ta tag i det framöver och träna det från scratch ordentligt. Vill verkligen testa hur det fungerar!

Anna - ja, jag har också tänkt mig jaktträning egentligen, men jag kan så lite! Och har inte kommit igång aktivt för att ta hjälp med det heller. Vill väldigt gärna prova på det, så så småningom så... Men söket är hittills väldigt roligt, så då får det bli både och :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards