Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 29 augusti 2007

Fortsättningskurs i lydnad, tillfälle 2

Av Lina - 29 augusti 2007 21:13

Kom precis hem med en trött hund från brukshundklubben. Hon har idag uppfört sig jättefint! Men det vi måste jobba med är den överdrivna glädjen när en annan hund eller människa kommer "för nära". Har slarvat med den biten känner jag. Hon hoppar gärna fram och iväg i kopplet. Och eftersom jag inte vill bråka med henne går jag vänligt men bestämt iväg med henne på ett mer "behagligt" avstånd. Men det borde som sagt tränas mer målinriktat.


Idag var vi många på kurs! Ena instruktören var sjuk, men Laila skötte det jättebra ändå. Och mig gör det faktiskt ingenting att det blir lite naturliga pauser eftersom jag gillar att köra korta, bra pass och sedan vila några minuter.


På schemat idag:

Platsliggning - Körde i koppel idag igen, och med ett oregelbundet belöningsschema (väntade olika lång tid hela tiden innan klicka och belöning, ibland jättekort, ibland mellanlångt, kort igen, jättelänge, superkort osv...) för att inte fastna i att belöna efter ungefär samma tid hela tiden. Det funkade jättebra!


Fotposition - Försökte dra ut på belöningarna rejält idag eftersom hon vet vad "fot" betyder nu och gör jättefina ingångar. Kriteriehöjningen bestod i att vi drog oss närmare andra ekipage, och emellanåt fick jag hålla rätt hög frekvens på belöningarna, men vi har gjort jättestora framsteg här tycker jag och är kanonnöjd!


Inkallning - Vi har tränat mycket inkallningar i olika situationer i veckan och det flyter på bra. Så idag gjorde vi något vi inte gjort förut - kallade in från väldigt kort avstånd. Några meter bara. Varvade mellan att belöna "ligg" när hon låg kvar och jag gick iväg en bit, med att emellanåt istället kalla in och belöna det. Är nöjd även med detta.


Apportering - Detta har vi också jobbat med en del på senare tid. Har testat mig fram på olika föremål - plånböcker, telefonen, bollar och andra leksaker, och faktiskt nu på sistone även med apportbocken. Och det går också bra! För några dagar sedan visste jag inte om jag skulle "våga" använda apportbocken på kursen idag, men eftersom vi fått in en sådan positiv attityd till den här hemma så provade jag ändå idag. Och när Pejla såg mig plocka fram apportbocken fullkomligt flög hon på mig för att ta den ur handen :) Vi lekte lite jaktlek med den och sedan stannade jag och höll upp den lite. Hon bjöd på ett sitt och jag höll ner apporten - hon tog den i ett nafs. Höll fast jättefint och släppte på "tack" i min hand. Provade först även att peta lite på apportbocken, men hon höll i. Andra gången drog jag lite lätt i den - hon höll. Matte = stolt :)


Däremot, när jag provade att göra lite som de andra gjorde, leka med apportbocken under rörelse och få henne med mig, låta henne gripa och gå med mig, då blev det bara tugg så det testade vi bara en gång. Men tre fina gripanden och fasthållanden blev det, och sedan fick det räcka - tyckte hon fortfarande hade sug efter bocken när vi gav oss, och så vill jag ha det.


Tandvisningen hoppade vi delvis över idag eftersom hon inte ens ville visa några tänder för mig först. Så fort jag försökte la hon sig ner och började tugga gräs - och då tänker jag inte tvinga henne. Tugga gräs frenetiskt = att något är jobbigt, så då fick det vara. Men jag provade sedan att bara ta i hennes munregion och klicka/belöna när hon höll sig lung och inte drog sig undan (ungefär på samma sätt som jag jobbade med kloklippningen) och tillslut var det inga problem att kika lite på tänderna. Men att höja kriterierna så snabbt som att låta någon annan peta i munnen på henne kändes inte rättvist idag.


Hopp över hinder - hade först någon tanke om att jag skulle prova att shejpa detta, men det hanns inte med. Satte Pejla på ena sidan (det låga) hindret och gick runt på andra sidan. Väntade lite, men hon satt kvar. "Kom" sa jag då, och då hoppade hon glatt över. Tre hopp blev det, och på de två sista sa jag "hopp" istället. Gick lika bra :) Ska skaffa mig en plan dock, för hur vi ska träna detta, för det har jag inte än. :)


Läggande under gång - Detta var kul, för det var länge sedan vi tränade på det! Vi skulle röra oss och få hundarna att lägga sig, helt enkelt. Inga krav på fotgående eller så i detta läget. Så jag gjorde som vi gjort förut - fick fram några frivilliga lägganden och började sedan gå baklänges med Pejla följandes efter mig. Det tog några meter första gången, men sedan bjöd hon på ett frivilligt ligg. Efter en stund började jag säga "ligg" istället för att klicka, och vi hann även med så att jag kommenderade ligg innan själva läggandet. Kändes också bra.


Tycker överlag att jag börjar få bättre koll och mer självförtroende när vi tränar bland andra människor och hundar. Och jag tror att Pejla känner av detta, för hon stressar inte upp sig så mycket som hon har gjort emellanåt förut. Visst blir det lite grästuggande ibland, men jag har bestämt mig för att jobba mer målmedvetet med att bli bättre på själv att lugna henne. Har redan börjat lite smått, och tycker att jag ser framsteg, men vi har mycket kvar där!


Nästa gång vill instruktören att jag ska visa bakdelskontroll på kloss. Jag sa att det kan jag visst göra, men vet också att jag kommer bli supernervös... Vi får träna lite på det i veckan här nu för att påminna oss själva om hur det ska göras :) Och så får vi se om jag orkar träna hund samtidigt som jag ska vara pedagogisk med de andra deltagarna. Kan nog bli svårt, men jag ska göra mitt bästa.


Är sammantaget väldigt nöjd med både mig själv och Pejla ikväll. Det kändes verkligen som om vi var ett team när vi tränade, och det är en så härlig känsla!

Kurser · Lydnad · Pejla · Valp
 
 
Lotta

Lotta

30 augusti 2007 17:19

Hej Lina!
Gud va kul allt det där låter,ja längtar så mycket att gå på lydnadskurs,har kommit med på valpkurs nu den 12:e ska också bli kul.Ha det gott så hörs vi/Lotta

http://Zebulon.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards