Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 26 november 2007

Blandad tankekompott

Av Lina - 26 november 2007 23:25

Ann-Louise tog upp en sak på kursen i helgen som var väldigt bra att bli påmind om.


Det är lätt att bara tänka frivilliga beteenden när man pratar klickerträning, för det är ju en stor del av själva filosofin, men någon gång ska ju beteendena döpas; sättas kommando på.


Det hon diskuterade kring var detta att kommandot kan tränas in så att det blir en slags belöning. Har nog tappat lite av den målbilden ett tag, så det var bra att få upp det på näthinnan igen.


Jag har tränat mycket så med ett kommando, och det är fri-kommandot. Pejla är väldigt duktig på att hålla position när hon väntar på ett frikommando. Och nu ska jag så smått börja ha samma attityd till alla andra kommandon som ska tränas in också. (Har över huvud taget efter helgen bestämt mig för att börja om på saker och ting lite här och där!)


Det kan låta väldigt enkelt, men jag tycker det är så genialiskt, så jag skriver lite om det här. Ett exempel:


Vi tränar ligg. Det första som händer är att Pejla belönas massor för frivilliga lägganden såklart. Och den delen av träningen är rolig! :) (Därför lätt att "fastna i" för mig) Så småningom börjar jag dock döpa beteendet genom att säga "ligg" precis när hon lägger sig med fortsatt klick och belöning för beteendet. Säger sedan kommandot tidigare och tidigare tills det kommer INNAN hon utför beteendet; hon lägger sig nu alltså "på kommando".


Och det är nu det blir intressant tycker jag - när vi kommit så här långt slutar jag att belöna de frivilliga läggandena (inte för alltid, kommer alltid att träna frivilliga lägganden emellanåt, men just i den här fasen, när vi tränar signalkontrollen, slutar jag belöna frivilliga beteenden just det här träningspasset). Klick och belöning kommer nu alltså endast efter lägganden som utförs på kommando. Och det är också nu som jag börja använda kommandot "ligg" som en slags "belöning", eller en nyckel till ett beteende som ger belöning. Om Pejla väntar ut mig, bara väntar, inte bjuder på något, säger jag "ligg" som i sin tur ger chans till klick och belöning. Detta får då hunden att verkligen vilja utföra beteendet. Vad härligt! :)


Precis såhär har jag jobbat med "fri" - och det är med stor glädje hon rör sig ur position på det kommandot. Och precis så vill jag ju ha alla beteenden på kommando. Hon ska verkligen vilja utföra dem! Kommandot ska vara precis som en fri-signal.


För en del av er som läser här är detta gammal skåpmat, helt klart. Även för mig, till viss del. Men jag känner en sådan nytändning för det här att jag gärna delar med mig :)


Idag har vi dock inte tränat kommandon, utan belönat frivilliga ingångar samt att hålla position i utgångsställningen med "fri" + klick och belöning. Funkar fint. Har haft lite problem med att Pejla korrigerar sig själv efter ingången när jag tränat uthållighet; hon har blivit osäker på om hon verkligen sitter rätt och flyttat runt ibland, och jag tycker det är svårt att utöka tiden utan att höja kriterierna för snabbt. Men med frisignalen blir det väldigt tydligt för henne och min stela, stilla kropp signalerar inte längre att något är fel, utan tvärt om; detta är ok, sitt kvar där tills fri-signalen kommer så blir det kalas.


Tänk vad enkelt allt kommer bli i framtiden när alla kommandon upplevs på det sättet! ;)


Dessutom har vi fortsatt något vi påbörjat tidigare - att markera vittring på post-it-lapp. Har lagt lite krut på det både igår och idag, och det går framåt! Även om jag nog ska gå tillbaka lite i kriterierna igen för att få en säkrare markering.


Alla ni som var på klickerkurs i helgen föresten - nu till helgen är det klickerträff här i byn, och även ni som gick kursen är jättevälkomna att hänga på! Vi kommer vara ute på klubben både lördag och söndag. Bara att mejla eller ringa mig om ni undrar över något :)


Nu ska jag göra som Pejla - gå och lägga mig. Tog en långpromenad med Charlie + matte ikväll och kinderna är fortfarande kalla och rödmosiga. Så jag räknar med att somna gott om en liten stund.


Sov gott alla hundar och folk :)

 
 
Ingen bild

Marta

27 november 2007 10:57

Vilket bra tänk! Jag har gjort som du med att belönat frisignalen vilket har gett mig en stadigare plats även efter belöningen för läggandet iom väntan på frisignalen. Toppen att köra samma tänk på kommandon rakt av, jag har aldrig tänkt på det så tidigare.

 
Ingen bild

Hundbiten

27 november 2007 13:48

Jag har varit medveten om detta, förut, men av någon outgrundlig anledning har jag tappat det på vägen. Det är svårt att hålla alla viktiga saker på plats ibland :)

Det här är ju en av de sakerna som jag tycker är så jäkla kul med klickerträningen - att man verkligen kan få hunden att VILJA utföra beteendena. Och när det funkar är det härligt att se.

 
AK

AK

27 november 2007 20:47

UJuj vad smart! jag visste också det där...i teorin...men behöver få till det i praktiken!
Ska absolut ta tag i min "fri" träning nu för att komma in i det tänket! Tack igen för inspiration!

http://bacillen.wordpress.com

 
Tina

Tina

28 november 2007 12:27

Håller med AK, visst vet man men jag tycker det är toppen att läsa andras funderingar i ämnet och sedan har man en förmåga att glömma braiga saker man lär sig. Man var inte mottaglig just då. Du är dessutom suverän på att formulera dina tankar och helt ohämmad. Det är härligt. Fortsätt så.
Ni får ha det så jättekul i helgen. Du verkar ha ordnat allt så bra, ni kommer att få en toppenhelg.
Tina

http://workinglabs.wordpress.com

 
Ingen bild

Hundbiten

28 november 2007 13:32

Det är så himla kul att kunna inspirera! Särskilt när det är folk som man vet är duktiga hundtränare. Och ni är ju väldigt duktiga på att klickerträna bloggare också ;)


Tack Tina - jag hoppas på en toppenhelg. Vädret ser inte lovande ut, men ridhus och inomhusträning funkar ju också :) Hoppas ni får det jättekul i Norge också!

 
Ingen bild

Marta

28 november 2007 14:21

Här skall tränas in positiva "här"!!

 
Ingen bild

Hundbiten

28 november 2007 14:36

Det låter bra det! :D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards