Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 17 april 2008

Knepigheter

Av Lina - 17 april 2008 11:16

Igår var vi och tränade på klubben igen. Det gick väldigt bra med fotgåendet och allt kändes på topp.


Det började droppa in allt fler folk ju längre ut på eftermiddagen det blev, och jag bad om lite hjälp med kommandering i fotgåendet då vi inte provat det så mycket. Pejla hade varit jättepå hela tiden, men nu blev allt väldigt märkligt. Jag vet inte vad det var exakt, men märkligt blev det iallafall.


Först smet en annan hund fram till oss och ville nosa och kanske leka med Pejla. Jag höll isär dem lite och han stack tillbaks till sin matte. Pejla är alltid lite avvaktande mot just den här hunden och jag hade ingen större lust att det skulle hälsa där och då.


Vi ställde upp på nytt och skulle precis börja, när hunden kom tillbaka till oss. Alf, som skulle kommandera åt oss blev sur på den besökande vovven och sa åt honom väldigt bestämt att försvinna därifrån och gå tillbaks till sin matte. Dock hade han hunnit fram till oss och hälsat på Pejla igen. 


Och det var väl nu det började bli jobbigt för Pejla. Jag försökte ta det lugnt på vårt håll, men när det var dags att prova igen var det stört omöjligt att få henne in i fotposition. Hon blev stående framför mig, men undvek helt och hållet att ta kontakt med mig. Hon tittade åt agilityhagen istället, där mina barn sprang och lekte hundar.


Jag gissar att hon blev rädd när Alf blev arg. Eller möjligtvis att den besökande hunden störde ut henne. Eller så var det en kombination. Det märktes väldigt tydligt på henne att det hela var obehagligt hur som helst, och det kändes väl inte helt bra att fortsätta träna. Kanske man borde ha tagit en paus, men på något vis kändes det ändå som om att jag borde låtsas som ingenting och bara vara som vanligt?


Tillslut gick det väl att få henne i frivillig utgångställning, och Alf kommanderade oss en stund. Hon gick längre fram än "vanligt" och jag kände mig allmänt vimsig och osäker... Dock, efter att hon fått gå fram och hälsa på Alf ordentligt så gick det mycket bättre.


Alf trodde att även detta att han stod och kommanderade kan ha stört henne, och det ligger nog en del i det också - vi har som sagt inte gått med kommandering förut särskilt mycket, och aldrig med en mansröst...


Jag hoppas nu bara att hela grejen inte stört henne så att hon kopplar ihop det med planen/fotgåendet/träningen framöver.


Idag ska vi dock inte testa det, för vi har precis kommit hem från röntgen och min kicka är väldigt, väldigt trött.  

 
 
AK

AK

17 april 2008 12:19

jag tycker också sånt är så svårt, att veta om man ska ge sig eller försöka igen när det blivit äckligt på nåt vis....
Tycker nog ändå det verkar som att du gjorde rätt som jobbade igenom det.
Det låter verkligen som ni tagit stora kliv i träningen det senaste, härligt tycker jag, och där ser man onekligen vad ett bra grundarbete gör!

http://bacillen.wordpress.com

 
Ingen bild

Lena & Zorro

17 april 2008 15:11

Jag ber så myckt om ursäkt att Zorro sprang fram och störde er igår. Detta är mitt största problem med Zorro att han smiter iväg för att hälsa eller leka med andra hundar.

 
Ingen bild

Hundbiten

17 april 2008 15:29

Lena - det är sånt som händer! Ingen fara, jag är inte arg eller sur ;) Pejla har gjort samma sak mot andra hundar och jag vet hur det känns. Jag tror ärligt talat att hon mest blev fundersam över Alf faktiskt. Han är ser ju lite läskig ut ;) :D

AK - Ja, det känns verkligen som vi kommit framåt det senaste, men samtidigt så ser jag fortfarande småbitar i grunderna som behöver tränas mer. Men jag har upptäckt att jag måste gå framåt för att upptäcka var vi brister på nåt sätt...

 
Ingen bild

Lena & Zorro

17 april 2008 15:57

Zorro tyckte också att Alf var lite läskig förrut, men nu tror jag att Zorro tycker att han är ok (kul men bestämd)och det är något jag får försöka lära mej.

 
Harriet

Harriet

17 april 2008 16:03

Kanske Matte vart lite stressad av situationen??? ;)

http://www.kiara.dinstudio.se

 
Madelen

Madelen

17 april 2008 16:14

Jag tror inte att händelsen har stört henne så hon kopplar ihop det med fotgående och planen.

Åh vad jag önskar att grunderna satt på Kiwi också, men jag kan inte riktigt göra något åt det som varit....synd och väldigt dämpande då man ska träna och inser att man måste ändra på så mycket innan jag kan komma igång...

Jag är dock så imponerad av dig, som du skrev i ett annat blogginlägg - tävling känns inte så långt borta för dig! Du är duktig! Ni är duktiga!

Röntgen..höfter? Redan?

http://k9kiwi.wordpress.com

 
Ingen bild

Hundbiten

17 april 2008 18:28

Lena - när Pejla fått hälsa på Alf igår gick hon fritt följ med honom en stund, och hon har nog aldrig gått så snyggt eller sett så glad ut, så jag tror att eventuell läskighet redan försvann där :)

Harriet - det ligger nog inte så lite i dina funderingar. Helt sant, jag var rätt stressad - både av incidenterna och av att ha någon som granskade/kommanderade... :)

Madelen - AD och HD, ja. Nä, runt 1 år ska de vara när de röntgas, och jag väntade till 14 månader, så tidigt är det inte :)

 
camilla

camilla

19 april 2008 22:08

Att bli kommenderad och granskad gör ju för sjutton att man blir nervös och går konstigt ;-)
Men det är ju kanonbra träning.

Från en som blir nervös bara nån kompis ska kommendera.
Lycka till med tävlandet!!!

http://www.bentley.bloggagratis.se

 
Maria Y

Maria Y

22 april 2008 19:40

Jag har en hund som tycker det är väldigt jobbigt med hundar som rusar rakt på och en annan som inte bryr sig om det men som tar illa vid sig när folk blir arga och bråkar med sin hund. Både och händer ständigt och jämt när man ska träna på klubben så det är bara att vänja sina gullegryn vid att "shit happens" och att det dessutom ger bra betalt! Så var gång sånt inträffar så blir det jackpot och massor med bus med matte.
Spänningarna släpper (hos både hund och förare) och det går att forsätta sin egen träning som ingenting. Till slut får man positiv förväntan på allt knas istället för obehag :-)

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Hundbiten

22 april 2008 19:52

Maria - det låter ju så självklart! Varför tänkte jag inte så?! Klart vi skulle ha jubelbelönat... Hoppas den tanken sitter kvar här nu så att jag är beredd nästa gång!
Tack! :D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards