Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 22 april 2008

Tävlingslydnadskurs på klubben, igen

Av Lina - 22 april 2008 14:55

Tredje tillfället igår. Vi hade ställande och läggande under gång som högsta prio på vår to-do-lista. Men först hade Laila en överraskning åt oss; tälten från helgens brukstävling stod kvar på planen och hon tyckte att vi skulle utnyttja det. Hon hade tagit dit Magnus som agerade domare, själv var hon tävlingsledare, och de kommanderade och bedömde alla ekipage under två moment.


Vi körde fritt följ och inkallning. Det var extremt pirrigt. Så pirrigt att jag blev irriterad! :) Vad blir man så nervös för, jag blir tokig! Känner både Laila och Magnus, men jag antar att den där känslan av att bli granskad och tittad på, bedömd... den är väl stark.


Hur som helst, det gick bra. Väldigt bra faktiskt. Först hade varken Magnus eller Laila något att säga mer än att Pejla är fantastiskt följsam. Men jag bad dem ändå hitta något att klaga på och jag fick med mig att hon går aningen långt fram och tenderar att sätta sig lite snett i halterna. Bra! Detta är ju något specifikt att träna på. Känner själv att hon gått långt fram, just vid dessa tillfällen då vi blir "granskade", och jag kan inte göra annat än dra slutsatsen att jag för mig konstigt i dessa situationer, vilket gör att hon hamnar lite ur position. Mer pirrträning med folk som glor och granskar alltså! :)


Sedan gick vi vidare och skulle träna på det vi fått kommentarer om. Men självklart gick Pejla precis där jag vill ha henne då, och satte sig rakt i halterna... så vi gick vidare ännu mer och tränade på grejerna på vår priolista.


Ställande under gång. Där har jag väl egentligen ingenting att klaga på, men vill ändå träna upp lite mer stuns i ställandet, så vi körde faktiskt träning på ställande nos mot näsa; som i inkallning med ställande. Det var ett tag sedan vi gjorde detta, men hej vad hon var på! Hon blir alltid lite mer fokuserad när jag plockar fram klickern också, och vi fick fram görfina ställanden under baklänges marsch. La på kommando ett par, tre gånger också, och det såg lika fint ut då.


Bytte sedan till ställanden under march, och såg faktiskt en liten förbättring i snabbheten och stunsen. Brabra.


Fortsatte med läggande under gång. Där har jag tyvärr lyckats lära henne att lägga sig lite snett, och att ta ett par steg i hukat läge innan hon lägger sig. Så jag plockade fram frivilliga ligg i framförmappen och höll hög frekvens på belöningarna. Körde kanske fem snabba med godbitsbelöning i position och "fri", och varvade sedan med en eller ett par kastade bollar bakom. Fick upp snabbheten i läggande rätt snabbt och övergick till samma lägganden under march på stället och baklänges march. Vi höll på rätt länge med detta, givetvis med pauser emellan, men mot slutet testade jag lägganden under vanlig march på kommando, och banne mig, det såg bättre ut!


Det är så himla tillfredställande att gå ut med en plan, genomföra den, och faktiskt se att den ger resultat! :D


Vi avslutade träningen med en platsliggning tillsammans med bästisen Charlie. De var superduktiga båda två. De låg närmare varandra nu än förra gången, och jag gick längre ifrån. Pejla har haft en tendens att nosa i backen, men jag har sett till att öka belöningsfrekvensen under en tid utomhus, och träna långa platsliggningar inomhus (där hon aldrig nosar), och igår nosade hon bara en gång under hela platsen. Gick givetvis fram och belönade emellanåt - vi är inte klara med momentet än, men jag såg tydliga framsteg även här. Roligt!


Till helgen är det klickerkurs på klubben, och det ser vi väldigt mycket fram emot!

 
 
AK

AK

22 april 2008 15:17

jag är faktiskt lite avis på all er braiga träning! ;-)
Inga regnbrallor upphittade tyvärr!

http://bacillen.wordpress.com

 
Ingen bild

Marta

22 april 2008 17:19

Jag tycker att du är så himla duktig! Ni verkar verkligen komma framåt i er träning och du verkar inte rädd att ta tag i era svagheter och jobba er igenom dem. Superbra!!

 
Ingen bild

Hundbiten

22 april 2008 19:28

AK. Jag fattar inte vart de där regnbyxorna tagit vägen! Har väl tappat dem nånstans, eller så dyker de upp i någon bortglömd väska... med gammalt hundgodis i fickorna... mysigt.

Marta. Ja, det har gått framåt! Det blev liksom så att jag kom till en punkt där jag kände att jag MÅSTE DRIVA det framåt. Vi stod stilla så länge och bara nötte på grundfärdigheter, och det blir faktiskt inte särskilt roligt i längden... Men risken finns väl att jag nu går för fort fram istället antar jag...

 
Jessica

Jessica

22 april 2008 23:16

Du säger väl till när ni ska tävla så vi kan komma och heja på!!!
=)

http://www.sjobynshundpensionat.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards