Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 13 maj 2008

Vad betyder ignorera?

Av Lina - 13 maj 2008 12:05

Belöna det som är rätt och ignorera det som är fel.
Känns det uttrycket igen?


Jag har funderat en del på det som inom klickerträning kallas att ”ignorera det som är fel”. Detta är något som då och då kommer upp för diskussion när jag pratar med folk om hundträning. För många verkar det konstigt och nästan provocerande att man ska ignorera det som hunden gör fel, och jag har faktiskt viss förståelse för det :)


Men ibland funderar jag på om detta med att ”ignorera” egentligen är lite slarvigt uttryckt? För ignorerar vi verkligen det som är fel? Jag tänker mig att vi rent definitionsmässigt egentligen kanske inte ignorerar, utan istället låter bli att belöna. Så funkar det för mig i alla fall. Jag tänker sällan numer, när jag ser ett beteende som jag ogillar hos Pejla, att ”det där ska jag ignorera” – istället tänker jag ”det där beteendet ska inte belönas”.


Och om jag skriver om första raden här ovan till Belöna det som är rätt och låt bli att belöna det som är fel, så stämmer det mycket bättre i mitt huvud :)


Ett exempel från verkligheten:
Pejla har fått syn på bästa kompisen Charlie och börjar genast streta framåt och drar som en tok i kopplet för att komma närmare. Jag har lärt mig att jag ska ignorera oönskade beteenden hos min hund och står bara kvar och väntar på att Pejla ska sluta upp med dumheterna. Medan jag står där och ignorerar känns det faktiskt ganska jobbigt. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Borde jag göra något?! Och ska jag verkligen låta henne hålla på såhär?! *Hjääääälp!* (Det är för övrigt i situationer som denna som min förståelse för andra människors frågande reaktion på detta med att ignorera har uppstått).


Det som fått mig att kunna slappna av mer i sådana situationer har faktiskt varit den enkla omformuleringen från ”ignorera” till ”låt bli att belöna”. Det kanske verkar helknäppt, och helt onödigt att blogga om, men för mig har denna lilla grej varit helt avgörande för min inställning i dessa situationer. För just ”ignorera” blev för mig lika otydligt och luddigt som t.ex ”ledarskap”! Vadå ignorera? Vad menas med det? Betyder det ”stå still och rör dig inte ur fläcken”? Bli passiv? Betyder det att lämna situationen? Eller att jag ska vända mig bort och sysselsätta mig med något annat? Binda upp henne och gå och sätta mig i bilen? Vad betyder IGNORERA?!


”Ignorera” är med andra ord inget tydligt begrepp för mig. ”Låt bli att belöna” är däremot väldigt tydligt. ”Låt bli att förstärka” är ännu tydligare egentligen. Och har jag det i huvudet blir det mycket enklare för mig att skaffa mig en plan för hur jag ska agera.


I exemplet ovan med Charlie tänker jag mig helt enkelt att ”det där beteendet ska inte förstärkas”. Och då plötsligt har min hjärna möjlighet att utvärdera olika sätt att agera i situationen. Det blir logiskt att utvärdera vad det är som här och nu är belönande för henne. Mina godbitar? Ja, kanske, men uppenbarligen är det inte min ficka hon strävar för att komma fram till. Jag kan nog dra slutsatsen att det i detta fall faktiskt är Charlie där borta som verkar mest förstärkande.


Och då blir det även logiskt att t.ex ta henne med mig och vända oss bort från Charlie. Det är uppenbart att själva synen av Charlie är förstärkande i sig, och att då inte ens låta henne titta på honom blir ett negativt straff för beteendet hänga längst ute i kopplet och hoppa. Så fort hon lugnat sig kan vi vända oss om och titta igen. Och härifrån kan jag utveckla en strategi där jag t.ex använder Charlie som ett omvänt lockande – bara du uppför dig på annat sätt än att hänga längst ut i kopplet så får du både titta på honom och komma närmare. Och tillslut har vi kanske kommit ända fram för att hälsa. Men varje oönskat beteende under vägen dit har negativt straffats med att synen av Charlie (alternativt möjligheten att komma närmare Charlie) försvinner.


Det har funnits andra sätt att agera i samma situation också, och jag har provat flera olika saker. Men huvudpoängen är alltså att det för mig varit ett problem att jag satt likhetstecken mellan ”ignorera ”och att bli passiv/vänta ut. Och innan jag omformulerat mina tankar till att ”låt bli att belöna” så hände det allt som oftast att jag stod där och ignorerade henne när hon hängde längst ut i kopplet. (Medan hon förmodligen var helt och fullt, totalt omedveten om att jag stod där och ignorerade, och helt uppenbart blev fortsatt förstärkt i sitt beteende eftersom beteendet inte blev bättre.)


Det här är bara menat som en personlig reflektion över hur en enkel omformulering av ord för mig faktiskt öppnade upp mitt tankesätt och hjälpte mig komma vidare och kunna tänka och planera i t.ex besvärliga situationer.


Men for the record så väljer jag förstås aktivt att ignorera många beteenden – jag kan bli passiv och vänta ut också, i situationer där det är effektivt. Men faktiskt så handlar det ju i praktiken om att jag även här låter bli att belöna…

 
 
Madelen

Madelen

13 maj 2008 12:47

Jag håller med dig, det låter bättre att säga att man låter bli att belöna det hunden gör fel eller inte tillräckligt bra. För det är ju det vi gör och det är ju mycket lättare att förklara det för utomstående också.

http://k9kiwi.wordpress.com

 
Eva o Kasper

Eva o Kasper

13 maj 2008 13:20

Inte alls dum bloggning, trärtom! Jag upplever också "ignorera" som väldigt luddigt. Har ju också en mycket glad hund (tror att dsg och flattar har vissa gemensamma drag) som gärna vill fram till både folk och fä. Att bara stå där då hjälper som sagt inte ett dugg.
Att gå iväg ett par meter fungerar bättre, även om jag kan behöva hålla i halsbandet för att Kasper inte ska vända sig om och sätta sig "baklänges" och titta.
Men jag tycker att du är en god bit på väg där...
Kul förresten att du bestämt dig för att flytta upp en klass. ;)

http://skogsstjrna.blogspot.com

 
Tina

Tina

13 maj 2008 13:27

Bra inlägg och jag håller helt med dig. Ignorera blir verkligen missvisande. Står man och tränar moment kanske man ignorerar försök som man inte vill belöna genom att inte klicka. Men i vardagen måste man även ta bort sådant som hunden kan självbelöna sig med, som i ditt fall titta på Charlie.
Tina

http://workinglabs.wordpress.com

 
Ingen bild

Marta

13 maj 2008 15:00

Superbra inlägg! Jag har faktiskt också blivit mer och mer medveten om detta. Jag har länge gjort misstaget ignorera/vänta ut vilket i många fall är helt galet.
Låt säga att min hund vill framåt men redan "står i belöning=nosar i luften" så tar det ju en evighet innan jag får någon respons.
Att skälla är ju också(oftast) självbelönande så det skall man nog också passa sig för att vänta ut.
I de flesta situationer har jag satt en tidslimit på 10 sek (störningsfri miljö där jag inte ser något i miljön som självbelönar passivitet)när tiden är ute så agerar jag, får jag inte snabbare respons efter ett par rep så får jag se över situationen och agerar annorlunda.
I ditt fall med Charlie hade jag agerat likadant, Doggie-zen träna istället, väldigt effektivt har jag märkt!

 
Ehlin

Ehlin

13 maj 2008 17:57

Nämen här sitter vi och sover, och har heelt missat eran debut i klass 1!!!
WOOOOOOOOOW ALLTSÅ!! VÄRLDENS STÖRSTA MEGAGRATTIS till er båda! Det där fixade ni ju aaalldeles peeerfekt!! :)

Många grattisnospussar till duktiga duktiga Pejla! :) Kram från Ehlin, med hundar

http://www.ehlin-hundarna.dinstudio.se

 
Malin

Malin

13 maj 2008 20:05

Vid närmare eftertanke så har du verkligen rätt; "ignorera" är rätt luddigt och kan betyda många olika saker. Ignorera för mig är nog mest tex om en hund försöker, som det verkar, dra till sig min uppmärksamhet genom att gnälla och skälla. Då "ignorerar" jag hunden, alltså låtsas som att den inte finns/försöker släcka ut beteendet/låter bli att belöna det. Okej, det fanns en masa definitioner även där... :)

Jag är övertygad om att du kommer att bli en GRYMT duktig tränare (och på god väg redan!) med tanke på hur mycket du tänker och analyserar varför man gör saker och försöker förbättra din träning. Det är så härligt att läsa!

http://mangie.se

 
Veronica, Rio & Oliver

Veronica, Rio & Oliver

14 maj 2008 08:47

Oj här har man missat er debut.

JÄTTEGRATTIS till 1:a pris, klassvinst och kanonfina poäng. Lycka till i lkl2.

http://goto.glocalnet.net/veronica1

 
Ingen bild

Hundbiten

21 maj 2008 11:31

Ja precis Malin! Ignorera handlar (numer) även för mig om utsläckning. Men det tog ett tag för mig att inse detta av någon anledning... :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards