Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 14 maj 2008

Rutan

Av Lina - 14 maj 2008 09:41

Jag har hört så många som sliter sitt hår över denna ruta att jag faktiskt inte vågat börja med den förut. Men nu är det ju så illa tvunget. Försöker skaffa mig information om olika sätt att träna in den på och har hittat många intressanta saker:


- Frishejping
- Tasstarget i rutan

- Target bakom rutan

- Utlagd belöning i rutan

- Utlagd belöning bakom rutan
- Kanter på rutan (typ snöre som man binder mellan konerna)


Jag kan se både för- och nackdelar med alla "metoder", men någonstans måste man ju börja :) Så det har vi gjort idag. Har använt tasstarget och varvat med att ha den i rutan samt tagit bort den några gånger och bara klickat/belönat för att hon sprungit till rutan. Belöningsplacering i rutan varje gång (jag springer dit och belönar).


Än så länge ser hon inte ut att ha någon som helst förståelse för vad det är hon blir förstärkt för, men har ändå sprungit till rutans mitt flera gånger, både med och utan target. Dock, när targeten inte ligger där, och jag inte klickar nog snabbt, så ser jag ett letabeteende som jag nog får se upp med...


Någon gång när jag klantade mig fick jag en konapportering, men jag tror och hoppas att det inte kommer upprepas igen... Och en gång var hon jättesöt då hon började försöka kliva upp med bakbenen på en av konerna :D (detta försökte hon även med på hopphindret den första gången vi skulle träna frivilliga hopp...) :)


Försöker hålla några saker i huvudet nu, t.ex detta saxade citat från boken "Med sikte på 10:an" av Niina och Kenth Svartberg:


Hunden ska lära sig söka upp rutan med blicken och springa rakt mot en tänkt punkt i rutans mitt.


Visst är det enkelt och kärnfullt? Frågan är bara hur enkelt det kommer bli att uppnå just detta? :)

 
 
Madelen

Madelen

14 maj 2008 11:05

Funderar också på att börja träna rutan, inte för att vi är klara med ettan än men det är ju kul att göra något nytt :) . Provade faktiskt med att hon fick kika på en ruta, inte så genomtänkt, hon såg inte plattan i mitten ;) . Hon gick rakt på en kon och började butta och välta omkull den...måste nog planera nästa gång jag ger mig på den även om detta inte var någon träning utan bara att vi gick dit och "tittade" på den. :) .

http://k9kiwi.wordpress.com

 
Eva o Kasper

Eva o Kasper

14 maj 2008 17:12

Inte för att jag på något sätt är expert på detta (tvärtom!), men vi fick prova på ruta en gång vid ett kurstillfälle. Då körde vi med targetmatta i bakkant på rutan för att hunden skulle springa med fart in. Satte man den för långt fram riskerar man visst att hunden stannar av för tidigt och kanske inte stannar i rutan. Vet inte, men ville bara vidarebefordra det till din lista... ;)

http://skogsstjrna.blogspot.com

 
Ingen bild

Hundbiten

14 maj 2008 18:15

Tack Eva! Alla tips mottages tacksamt :)

 
Malin

Malin

14 maj 2008 18:42

Jag måste slå ett slag för att ha target bakom rutan! Visserligen har jag inte testat att ha utlagda belöningar så det kan jag inte jämföra med, men jag har jobbat med target mitt i rutan, och det hade endel bieffekter, i allafall för oss...

Dels så tog det väldigt lång tid innan Angie förstod att konerna var inblandade i det hela, dels började hon sakta ner då hon kom fram till rutan, och då vi började ta bort targeten vart det MÅNGA spontana stopp innan rutan.

Senare har jag tränat endel med target bakom rutan. Jag har ALDRIG belönat på target, utan targeten ligger bara där som ett riktmärke. Istället belönar jag genom en kastad boll eller stor, tung godis över huvudet på hunden. Här gäller det att ha goda mekaniska färdigheter så att man lyckas kasta rakt och vid rätt tidpunkt.

Variera var du klickar; oftare i slutet än i början av rutan skulle jag nog säga.

Så småningom kan man börja ta bort targeten (variera och ha ibland med och ibland utan ett tag innan du tar bort helt) men fortsätta på samma sätt att belöna galopp genom rutan.

Jag tror också att det är bra att flytta runt rutan en hel del i början av träningen. Gör man det i början tror jag inte att man behöver bry sig lika mycket om det senare, eftersom det aldrig har blivit en vana för hunden att springa till en viss plats, som det ganska lätt annars kan bli.

Oj, långt blev det! Lite tankar iaf.

http://mangie.se

 
Harriet

Harriet

14 maj 2008 20:32

Jag har fått tips att sätta plastband om rutan så att hunden måste lyfta på tassarna för att bli mer medveten om vad den gör. Man sänker bandet efterhand för att till slut ha det liggandes på backen. Rutan ska ju vara markerad antingen med band eller sågspån på tävling. Jag har target mitt i rutan. Man kan även ha en blompinne med köttbulle på som man sedan tar bort. Hoppas du förstår annars får du höra av dig. :)

http://www.kiara.dinstudio.se

 
Ingen bild

Hundbiten

15 maj 2008 08:21

Malin - detta med target bakom rutan har jag faktiskt funderat på en hel del! Och det som du beskriver låter väldigt logiskt i mina öron. Tack för att du delar med dig!

 
Ingen bild

Hundbiten

15 maj 2008 08:24

Harriet - tack även för detta! Jag har läst och hört om folk som jobbat ungefär så med plastband eller annat som kanter på rutan, och kanske att även detta är värt att testas. Blompinne borde ju också vara en bra grej att använda om man vill sätta targeten bakom - lära in den som en "riktningstarget" eller vad man nu ska kalla det...

Min stora huvudbry just nu är hur jag ska lägga upp det på bästa sätt så att det hela inte blir ett sändande till target, och då ligger detta med target bakom istället för i rutan faktiskt nära till hands. Tror jag idag :)

 
Ingen bild

Lojs

15 maj 2008 09:42

För att undvika sändande till target, genomskinlig target?

 
Ingen bild

Hundbiten

15 maj 2008 10:35

Lojs - utveckla gärna!

 
Ingen bild

Maria Y

15 maj 2008 11:35

Lojs får förstås förklara sitt upplägg själv!
Vill bara säga att med mina nuvarande hundar, som tydligen har extremt lätt att välja näsan, så fick jag problem när target inte syns direkt när hunden kommer fram till rutan (hade minitarget nedtryckt i gräs för att undvika just sändande till target)De började då i
stället vinda in target på utskicket och då blev det inte särskilt rakt! Så vi har normalstor synlig target och sedan targetöverföring direkt.

 
Ingen bild

Lojs

15 maj 2008 21:11

Det är väl inte så mycket att utveckla, en genomskinlig target borde inte synas förren hunden är några meter ifrån, så då är det bara konerna att sikta på.

Har för mig att det väl är vad de rekommenderar i "Med sikte på tian"?

 
Pernilla, Tilly & Glimma

Pernilla, Tilly & Glimma

15 maj 2008 21:21

Först vill jag ropa en hejdundrandes
*G*R*A*T*T*I*S* till en finfin debut i lkl:I!! Härligt jobbat med fina poäng och klassvinst.

Jag skulle absolut hoppa upp en klass.
Jag har tränat in rutan både på Tilly & Glimma med en boll mitt i rutan. Mina hundar har köpt det men det är ju olika.

Lycka till!!
Kram från oss i Mullsjö.

http://hem.bredband.net/pernsand

 
pelle

pelle

17 maj 2008 16:51

Snygg blogg!

http://fensbol.se

 
Ingen bild

Hundbiten

19 maj 2008 10:09

Tack Pelle. Fensbols IF?? Vem är du då? :)

Lojs, jag är med på vad du menar! Får se om det kommer användas - liksom Maria ser jag en tendens till letande/nosande/vindande när jag har gömd target.

Pernilla - Tack! :) Och ja, det blir uppflyttning. Om det inte tar alldeles för lång tid att få till momenten vill säga :) I så fall kan det nog bli någon mer start i ettan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skapa flashcards