Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 25 juni 2008

Barnslig hund

Av Lina - 25 juni 2008 12:12

Jag vet inte om det beror på det nästan obefintliga tränandet den senaste tiden, eller om det är något annat. Hur som helst har Pejla lite svårt att koncentrera sig när vi tränar. Hon flamsar en del, om man säger så.


Men vi tränar ändå förstås. Har lagt lite tid på hopp över hinder och apportering av olika slag den senaste veckan. Inte timvis, men lite då och då.


Det jag vill träna på (för femtioelvte gången) är att hon ska komma in med leksak när jag kastat den. Och nu är den träningen mer behövlig än tidigare, då hon "plötsligt" blivit så himla het på leksaker - hon visar mycket, mycket mer föremålsintresse nu än tidigare och springer gärna själv med saker i munnen och vill bli jagad. Och hon kampar med en helt annan intensitet än tidigare. Positivt! Men kräver en del jobb med komma-tillbaks-träningen.


Har därmed jobbat lite med nosduttar i handen - när min hand är utsträckt vid min sida vill jag att hon duttar nosen i den. Har även lagt till att hon har leksak i munnen när hon duttar. Det funkar, men vi har mycket jobb kvar.


Har även introducerat metallapporten. Hoppade över steget med att belöna för intresse då hon så helt uppenbart var intresserad av den att jag kände att jag kunde ha rätt höga kriterier från start - att gripa den. Ett kort pass av detta och sedan har jag rätt snabbt lagt på att hon måste hålla fast den för att få tack och tillgång till belöningen. Funkar fint!


Ett bonusbeteende har kommit av detta, och det är att apporteringen av den vanliga träapporten har blivit ännu bättre! Den är enklare att gripa och  hålla fast (eller mer behaglig kanske?) och detta tycks damen anse som väldigt enkla uppgifter just nu. Vi har till och med jobbat ihop hopp med apportering utan problem.


Funderar på att ta mig i kragen lite och faktiskt börja träna mer målinriktat igen. Det var så roligt att göra det inför lydnadsstarten, och nog borde man kanske försöka starta tvåan innan säsongen är över...


Funderar även på att starta appellen. Spår får det bli då eftersom jag inte haft tid med sök på hela året. Det är nog bara att inse att familje- och jobbsituationen idag inte tillåter sökträning med tävlingsambitioner. Om några år kanske, men just nu känns det enklare med spår (även om också detta måste planeras in i vårt för närvarande späckade familje/jobb-schema)... Hade hur som helst varit himla kul med en appellstart också innan året är slut! 

 
 
Anna H

Anna H

25 juni 2008 14:15

Det låter som att träningsinspirationen börjar spira så smått. Kvatro blir också lätt ofokuserad om vi inte tränar regelbundet. Det är som att han glömmer hur roligt det kan vara.

http://web.telia.com/~u25803499

 
Hera

Hera

25 juni 2008 15:53

Håller med Anna! Ni verkar vara igång igen!
Jag tror också att fokuset kommer när ni har "tränat ihop er" igen.

http://belgarfans.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Marta

25 juni 2008 15:57

Lustig liten Pejla, hon är nog träningssugen!

Kul att det flyter på och att du kan avancera med momenten, lyckat med metallapporten. Livet kommer emellan ibland, det är nog bara att acceptera. Å andra sidan är det nog bra att frå naturliga pauser från hunderiet också, för samtliga parter?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skapa flashcards