Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 28 september 2008

Spårkurs, näst sista gången

Av Lina - 28 september 2008 22:10

Inför det här spårkurstillfället har vi inte spårat alls särskilt mycket. Däremot har vi jobbat en hel del med att få leken att fungera. Skrev ett inlägg om det alldeles häromdagen. Leken är förstås inte bara till för spåret, utan en allmän grej som jag tror är oerhört vettig att träna på över huvud taget; både för vår relation och för träningens skull.


Idag la vi ett spår med tre nittiogradersvinklar, ca 70 meter emellan, och sedan en "snällare" vinkel, inte lika snäv alltså, samt som sista vinkel en hårdare, lite spetsliknande.


Jag kände för att testa med leksaker igen då lekandet gått framåt mycket på senare tid. Fyra grejer + en spårpinne la jag ut och det gick bra! Sak 1 och 2 tog hon upp och vi lekte bra. Men hon hann tröttna båda gångerna = jag borde ha slutat lite tidigare?


Sak 3 hade jag gömt bakom en sten lite klurigt, och hon tappade bort sig lite innan stenen, men hittade tillbaka och bökade sig över bumligen. Hon gjorde väl någon slags markering, men ville inte ta upp leksaken. Det var en fleecefläta - samma grej som hon "ignorerade" förra spåret. Men jag fick henne ändå att leka lite med den innan vi gick vidare.


Som 4:e grej låg pinnen. Den hade jag gömt ordentligt under mossan, men hon grävde fram den och visade stolt vad hon hittat. Hon gillar pinnarna helt enkelt, och det är lätt att konstatera att pinnplock vid sidan av och annan rolig träning med pinnar har gett ett gott resultat.


Grej 5 var en snörboll som låg helt öppet och den plockade hon glatt upp. Jag hade vid det här laget insett att jag skulle vara lite mer lågmäld i mitt lekande, och det gjorde verkligen susen. Vet inte varför, det är väl något som förstärkts antar jag, men jag har nog en tendens att leka på lite för livligt och hårt ute i spåret. Nu lekte jag mjukare, kastade iväg bollen någon gång och hon tyckte det var jätteroligt!


Spåret hade legat längre än vanligt. Vår instruktör hade bestämt sig för att gå med alla ekipage idag, vi var sist ut, och det drog ut lite på tiden. Därmed hade vårt spår legat ca 3:40 innan vi gick på. Men Pejla är duktig! Hon fladdrade lite i början av spåret, men så snart spårkoncentrationen slagit på var det inga som helst problem.


Första vinkeln trodde jag skulle bli ganska svår - la den i 90 grader precis i ett djupt (men torrt) dike. Men Pejla tog den perfekt! Och det var faktiskt första gången hon tog en sådan vinkel så exakt - tidigare har hon gärna gått förbi och tillbaks, men nu var det verkligen exakt rätt. Härligt!


Övriga vinklar gick också bra - har inte lika stor koll såhär i efterhand exakt på hur bra det gick, men hon fixade alla vinklarna, någon gick hon förbi som tidigare, men hittade tillbaka, men de flesta var helt rätt hela vägen. Härligt!


Vi hade ju haft gott om tid innan vårt spår, och medan vi väntade körde vi budföring. Funkade också bra på den nivå vi är - först frivilligt mellan mig och en mottagare, och vi provade även med kommando "ja!" som ett "varsågod att springa ditbort till den andra", vilket också funkade.


Vi tränade också lite annat på egen hand - platsliggning i störig miljö, lite framförmappande och annat smått och gott.


Och så hade jag ju Nemi med :D Men det får bli ett eget inlägg om den lilla kelpien om en stund :)


Några bilder från uppletandet med Pejla får avsluta kvällens blogg. Snälla Anna (med Charlie) lånade min kamera och fotade medan jag och Pejla hade skoj :)


 



Om någon undrar varför min hand är sluten kring Pejlas nos på näst sista bilden så förklarar jag gärna :) På senare tid har jag råkat upptäcka att hon helt enkelt går igång på det här - hon morrar sällan när vi kampar, men om jag klämmer lite mjukt runt nosen på henne blir hon helt galen, morrar härligt och sliter hårdare i leksaken. Och när hon gör det, får hon vinna leksaken. Roligt, tycker både jag och Pejla :)  



 
 
Ingen bild

Anna

29 september 2008 20:32

Va kul att jag fick till lite bilder i alla fall. Härliga timmar var det!!
Kul att ditt spårande oxå gick bra, jag som inte hann va med / Anna

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skapa flashcards