Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 15 oktober 2008

Maria Hagström - mål och grundträning

Av Lina - 15 oktober 2008 14:23

Vi bokade in den här kurshelgen hos Maria redan i våras och har längtat väldigt ända sedan dess. Jag har hört så mycket gott om Maria från så många, och från olika typer av tränare – både klickertränare, blandtränare och mer traditionellt inriktade tränare. Och en person som har något att ge alla måste vara en riktigt duktig instruktör, eller hur?


Vi var en grupp på 6 ekipage och 1 observatör. Sammansättningen i gruppen har ändrats flera gånger sedan våren, och vi blev en rätt blandad grupp tillslut - både nybörjare, sådana som jag (dvs har kommit en bit på vägen men har mycket kvar att lära) och folk som tränat länge och med SM i sikte. Jag tycker att det är spännande att få se samma instruktör hjälpa ekipage på olika sätt beroende på vart i träningen man befinner sig och beroende på hund - det ger massor!


Liten sammanfattning av lördagens genomkörare:

  •  Lek på plan! Fånga hundens hela uppmärksamhet.
  • Lär hunden starta upp träningen.
  • Korta sekvenser med träning som byggs ut – titta på hundens attityd.
  • Störning en tidig del av träningen.
  • Lär hunden värdet av att kunna vara både aktiv och passiv.


Målsättningar
På lördag morgon pratade vi ganska mycket om att sätta upp mål för träningen. Dels långsiktiga mål (typ hur långt upp vill jag nå i klasserna?) dels kortsiktiga och mer detaljerade mål (typ hur ska det här momentet se ut när det är klart?).


Att skaffa egna, tydliga bilder att jobba mot gör träningen enklare och mer effektiv. Det långsiktiga målet kan ligga som en grund för precis all träning, och när vi tränar detaljer kan jag alltid fråga mig själv ”gynnar det här mitt långsiktiga mål?”. Är svaret ”ja, att stå här på plan och leka med min hund i 20 sekunder är bra för mitt långsiktiga mål”, då är det bra träning. Är svaret ”nej, det är inte bra för mitt långsiktiga mål att köra femton dåliga apporteringar på rad” ja, då är det inte bra träning :) De kortsiktiga målen tjänar på att vara så exakta som det bara är möjligt. Är jag osäker på exakt hur jag vill att ett moment ska se ut – titta på andra; hitta det perfekta utseendet (för mig) och använd det som målbild när jag tränar detta moment. Förmodligen får jag plocka olika bilder från olika ekipage – det är inte troligt att man hittar alla egna perfekta bilder hos en och samma person.


Motsatsen, att inte ha tydliga bilder och mål gör träningen onödigt svår – om jag inte vet exakt vad jag tränar mot kan jag inte heller träna exakt, och därmed inte förvänta mig ett exakt resultat. Allt detta är ju mycket enkelt, men allt för lätt att glömma bort ibland!Grundträning
När vi diskuterade grundträning pratade vi mycket om det Maria kallar ”Spelet arbete – belöningar”. All Marias träning är belöningsbaserad, och detta är jag ju van sedan tidigare. Belöningsbaserad träning innebär förstås att jag behöver något som hunden vill ha – belöningarna – och det är smart att lägga mycket tid på att utveckla dessa!


”Spelet arbete – belöningar” går enkelt beskrivet ut på att visad belöning alltid ska betyda ”Ah! Vad ska jag göra nu?” Hunden ska veta att en belöning aldrig någonsin kan fås genom att man försöker sno den; man nafsar inte efter godbitar i en handen efter klick; man hoppar inte mot fickan; man försöker inte ta godbitar eller leksaker från marken osv. Istället ”programmerar” vi in att den snabbaste vägen till belöning alltid är att erbjuda ett beteende, och det här betyder förstås att det i grundträningen ingår mycket omvänt lockande av olika slag. Det allra bästa är när vi lyckas få hunden att släppa tanken på den synliga belöningen helt och hållet, och koncentrera sig på uppgiften till 100%. Detta ger nämligen hundar som är mycket, mycket säkra i det de gör.


Jag har jobbat en del med omvänt lockande förr, men behöver bli mer konsekvent och ser nya användningsområden.


Exempel från helgens träning:
Pejla är rätt het när vi går fritt följ för närvarande, vilket resulterar i att hon hamnar något långt fram samt att hon blir studsig. Vi testade att belöna henne med omvänt lockande i halterna en liten stund – detta för att hon skulle samla sig och vara tvungen att koncentrera sig mer. Resultatet var enkelt att se. Bara på en liten stund gick hon betydligt mer samlat, men fortfarande med attityd, och detta är något som jag definitivt kommer att fortsätta jobba med!Variera hur du belönar beroende på situation

När det gäller godbitar som belöning menar alltså Maria att det är smart att se över hur vi belönar med mat. Det är inte alltid den bästa vägen att ”bara mata”. Ofta kan det istället vara bra att försöka göra ritualer av matbelöningarna. Kanske är det bäst för situationen att som i exemplet ovan använda omvänt lockande i själva belöningen; vid andra tillfällen kanske vi tjänar på att leka lite med maten, låta hunden jaga den eller kanske kan vi kasta prick i hundens mun. Belöningsplaceringen är självklart också viktig. Hur bra en belöning är ser vi inte bara på hur enkelt hunden upprepar ett beteende, utan också på hur belöningen tas emot av hunden (måste den resa sig från liggande för att nå godbiten när vi tränar på att ligga kvar är det inte optimalt, t.ex; går hunden upp väldigt mycket i varv av belöningen när vi tränar ett moment som kräver mer lugn och koncentration är kanske inte heller optimalt).


Marias Ylle har lärt sig att det lönar sig att ligga tungt mot marken. Belöningsförväntan finns långt ner, mellan frambenen.


Attityd & engagemang

I ”Spelet arbete – belöningar” ingår att bygga upp den attityd och det engagemang hos hunden som vi vill ha. Jag ska se på hunden att den njuter; att den ”ser bra ut i kroppen”; att den gillar det vi gör! I mitt fall är detta oftast inget problem – Pejla gillar det vi gör. Vårt problem ligger kanske istället i att hon gillar det aningen för mycket :) Och detta är förstås jätteviktigt att träna på – att hon ska ligga på rätt engagemangsnivå.


Exempel:
När jag och Pejla ska träna fritt följ brukar jag ofta göra några ingångar innan vi drar igång själva fria följet. Klick och belöning för ingång, fyra, fem gånger; snabba repetitioner och belöningar. Att jag gjort detta har ju då varit för att få igång henne lite samt att repetera positionen. Men! Det jag inte sett är att den här övningen drar upp hennes aktivitetsnivå rätt rejält! Hon blir het av bara tusan av det – hon tycker det är roligt, men går upp lite för mycket i varv. Att istället köra lite omvänt lockande med henne innan övningen verkar hittills få henne i ett mycket mer koncentrerat läge.


För att kunna bygga upp rätt engagemang tränar vi i början i mycket korta pass – kanske 15-20 sekunder, där målet är att hunden är 100% fokuserad under just dessa sekunder. (Att köra tills hunden tröttnar är inte bra träning.) Vi vill också, om vi nu ska tävla i lydnad, lära hunden att ha som mest förväntan när jag är stel och konstig, eftersom det är just stel och konstig jag kommer vara under tävling. Vi tjänar så mycket på att träna så likt tävling som möjligt hela tiden. Och innan vi tävlingstränar med kommendering och andra störningar, kan och bör vi ändå träna tävlingsmässigt genom att själva uppföra oss strikt och ”tråkigt”, just för att lära hunden att det är så här jag ser ut, och när jag ser ut just så finns stor chans till belöning!


Lär hunden att ha hög förväntan när du själv är stel och "konstig" 

Lär hunden ta ansvar för att starta upp träningen
Som det ser ut idag så har jag Pejla med mig i princip hela tiden när vi kör ett moment eller tränar repetitioner eller shejping av något slag, men däremellan är det mycket sämre. Det finns ingenting i detta som är konstigt på något sätt – jag har inte lärt henne vitsen med att hålla kontakten för att starta upp på nytt igen helt enkelt.


Det är förstås jättebra att lära hunden att själv ta ansvar för att ta och hålla kontakt med oss under träningen – helt enkelt att lära den att starta upp träningen. Och det är väl också det som är vitsen när man som klickertränare väntar ut hundens kontakt, inte tjatar eller lockar när hunden är okoncentrerad (för att på så sätt själv ta på sig ansvaret för när träningen kan starta), utan istället belönar den spontana kontakten från hunden. Men, det jag har gjort alldeles för många gånger är att vänta lite för länge… och låtit Pejla segla iväg och tappa bort sig alldeles. Det blir ju en balansgång här… men helt klart måste jag köra kortare pass, se till att ha henne med mig 100% och sedan pausa, innan det blir knas. Och blir det ändå knas får jag bryta, tänka över och börja på nytt efter paus.


Det här är ju verkligen basic klickerträning :D Och jag vet inte varför jag varit så dålig på att träna det. Jag är ju inte dum ;) Men ändå har jag inte lyckats lägga upp träningen på ett genomtänkt sätt för att lära Pejla detta… men Maria lyckades sätta ord på den här träningen på ett sätt att jag plötsligt tycker att det verkar så enkelt.


Att få Pejla mer benägen att söka upp mig för att vilja starta upp träningen är med andra ord något som vi behöver träna massor på – jag ska ”börja om från början” här och bygga upp ett stort värde för Pejla att spontant söka sig till min vänstra sida på plan. Vi ska dels träna detta som en separat övning – vi går in på plan och jag belönar i början hennes första tendenser till att sluta upp, och shejpar sedan fram ett ordentligt kontaktsökande till vänstra sidan där hon får hålla kontakten längre och längre stunder. Och det här är ju egentligen inget nytt alls för oss – jag har bara hittat ett annat sätt att tänka kring det som jag tror kommer hjälpa mig att vara mer målinriktad med träningen samt att ha mod att bryta när det inte går bra.


Vi ska också träna det här genom att träna något litet moment, lämna platsen och belöna när hon följer med (istället för att belöna direkt efter lyckat moment). Det blir lite som att framlängeskedja, och längre fram kanske vi gör ett moment, förflyttar oss helt och påbörjar ett nytt moment innan belöningen kommer. Under måndag, igår och idag vi har tränat korta pass på detta, hemma, på klubben (utan andra folk runtomkring) och på en annan störningsfri plan, och det här upplägget känns både enkelt och mycket lovande!


Det här är för övrigt ett hopplock av mina anteckningar och funderingar so far efter kursen. Det kommer mera... :)

 
ANNONS
 
Åsa

Åsa

15 oktober 2008 18:51

Jag suger i mig som en halvtorr disktrasa! Tackar!

http://www.asashundar.bloggagratis.se

 
AK

AK

15 oktober 2008 20:08

Tack för ett bra inlägg!
Det här ska jag återkomma till fler gånger!

http://bacillen.wordpress.com

 
Hanna

Hanna

15 oktober 2008 20:09

Hej Lina! Fick tips av Madelen att läsa lite om klossträning på din sida och måste säga att poletten trillade ner rejält. Jättebra och enkel beskrivning i både text och bilder! Har en liten lapsk Vallhund på 4 månader och nu försöker jag komma in i hundtränartänket och sätta mig in i olika grundfärdigheter som jag vill att hon ska kunna. Måste erkänna att jag hittills har varit ganska lat men försöker komma igång nu. Så småningom har jag ju Hundtränaren i brevlådan också som jag hoppas ska hjälpa mig att strukturera upp träningen lite. ;-D
Ha det bra!
Hanna

http://hanna123.wordpress.com

 
Ingen bild

Erika Gull

16 oktober 2008 18:47

Bra tips om omvänt lockande vid halter på fria följet! Det ska jag prova på Noa för han har en tendens att trampa runt med framtassarna vid halterna.
Jag gick kurs för Maria hos Fanny och Thomas i början av oktober och hon är verkligen toppen.
Lycka till med träningen inför tvåan!

/Erika

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se