Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 21 oktober 2008

Klickertränarutbildning 2008

Av Lina - 21 oktober 2008 10:33

För att klara klickertränarutbildningsexamen behövde vi 60% av alla grundfärdigheter under flyt. På lördagen fick var och en av kursdeltagarna helt enkelt varsitt pass att visa upp sina färdigheter på. Ann-Louise stod med grundfärdighetslista och penna i högsta hugg och bockade av vartefter vi bläddrade oss igenom färdigheterna.


Ni som sett listan vet att den är ganska omfattande. Varje grundfärdighet ska dessutom finnas under flyt i olika situationer. Under "sitt" ska hunden inte bara ha flyt i sättandena framför föraren, utan även under baklänges march, med störning osv osv.


Jag minns inte exakt i vilken ordning jag körde igenom våra grundfärdigheter, men min plan var iallafall att börja med lite stillsamma beteenden som stadga i sitt och ligg kvar, för att få Pejla ordentligt koncentrerad på uppgiften. Jag hade också förberett bra belöningar och ungefär var 5:e-10:e belöning blev en kastad snörboll. Hon blir lätt het av grundfärdighetsträning när allt går snabbt, klick och belöningar i hög frekvens, och hon behöver (vill) få springa av sig lite mellan varven för att orka koncentrera sig längre stunder. Dessutom fick jag då med grundfärdigheten att släppa på target, på köpet :) Pejla släpper bollen på nostarget i min hand, och den här leken tycker hon är rolig :)


En annan del av planen var att ta de allra enklaste grundfärdigheterna på slutet av visningen. Ingång och backa låg därmed sist, och här hade jag verkligen lite extra tur! För precis när vi skulle börja med backandet, vilket är det beteende som Pejla älskar mest i framförmappen, så började det skjuta från skogen en bit bort. Pejla är ju skottberörd, och jag är väldigt glad att vi inte höll på att visa ett stadgemoment. Hon noterade skotten, och jag fick en stund hålla hög belöningsfrekvens bara för att hon höll sig kvar hos mig, men lyckades smita in lite bakdelsrörelser i mina klick och snart backade hon trots att det smällde av skott då och då. Ann-Louise berömde mina tränarfärdigheter i denna situation, och det skönt - dels att hon såg vad som hände, hur jag gjorde, och framför allt, att det fungerade! Pejla var berörd, men hon fortsatte jobba tillsammans med mig ändå.


Hela grundfärdighetspasset kändes väldigt bra. Jag antar att det delvis kan bero på att jag var totalt fokuserad på Pejla och vad vi gjorde när vi tränade, för det blev verkligen det bästa träningspasset av alla under kursåret!


Det var också roligt att se alla andra ekipage visa upp sina grundfärdigheter. Det är intressant att se vad som händer när man börjat sätta kommando på beteenden och kanske tävlingstränat en del, och inte tränat grundfärdigheter på frivilligbasis på länge - hundarna lär sig snabbt att vänta på kommando under träning! Så om man vill ha de frivilliga beteendena i flyt hela tiden, för att kunna gå in och peta med detaljer som blivit sämre t.ex - då gäller det verkligen att underhålla dem!


Alla ekipage klarade det praktiska provet - grattis till oss allihop! :D


På söndagen gick vi igenom den hemtenta vi haft inför examen, och det är väl inte så mycket att säga om den. Jag hade 48 poäng av 51 möjliga och kände mig mycket nöjd med det.


Men helgen bestod inte enbart av examensövningar. Vi hade också ett teoripass om baklängeskedjning och senare även praktisk träning av detta. Jag och Pejla har faktiskt inte baklängeskedjat så mycket mer än 2:ans hopp över hinder hittills, och det är helt klart så att Pejla inte är kedjeklok. Det brukar ta några kedjor innan hundarna blir det, så det är ju inget konstigt.


Vi började med en lätt kedja - tramp på musmatta + sitt vid musmatta. Kollade av grundfärdigheterna och kunde konstatera att Pejlas tramp på musmatta inte är något distinkt tramp, utan mer stepp på musmatta :D Det här är jag pinsamt medveten om sedan innan, men för att kunna testa att kedja fick jag helt enkelt halvnöja mig med en kedja som bestod just av stepp på musmatta + sitt. Och det funkade ju fint.


Senare på dagen skulle jag kedja läggande under gång enligt lydnadsklass 1, men det gick inte alls. Detta var på söndageftermiddagen och jag var urblåst i skallen, och förmodligen var väl även Pejla det... Både hon och jag hade stora koncentrationssvårigheter och dessutom dök det upp fler och fler frisbeegolfare runt omkring oss, plus mattar och hussar med lösspringande hundar. Och när Pejla slutligen hittade Levas löpfläckar på gräsmattan och totalt glömde tid och rum, då gav jag upp. Fick helt enkelt konstatera att uppgiften blev för svår för alla inblandade. Men vi ska ta nya tag med baklängeskedjningen här hemma helt klart, och jag kommer främst att testa kedjor där transport mellan moment ingår framöver.


Ni fick en fin bild på hela gänget häromdagen, och den såg ju trevlig ut. Men i själva verket blev den här fotosessionen allt annat än klickersk - iallafall för mig och Pejla. Alla andra hundar satt eller låg fint och stilla hos sina mattar. Men inte Pejla. Och vid det här laget var jag så trött att tanken på att ta fram klicker och godis för att förstärka rätt beteende helt enkelt kändes övermäktig.


Matte med kort-kort koppel och fokus på fotografen.

Pejla med fullt lekfokus på Riva.
Pejla med maxfokus på Tritla.

Och matte. Fokuslös.
 
ANNONS
 
AK

AK

21 oktober 2008 11:32

Stort grattis!!
Skrattar gott åt dina beskrivningar av bilderna!

http://bacillen.wordpress.com

 
Lina

Lina

21 oktober 2008 11:47

Tack! :D
Människor funkar bra på negativ förstärkning... "jag vill inte att det ska se kass ut på bild, jag vill inte det ska se kass ut på bild". Fast nu med resultatet framför mig kan jag väl inte påstå att mitt beteende blev särskilt förstärkt, trots allt ;)

http://www.hundtranaren.se

 
Ina

Ina

21 oktober 2008 14:38

GRATTIS! Bra jobbat Lina å Pejla!

http://www.hoffemindi.se

 
Harriet

Harriet

21 oktober 2008 16:43

Skönt att det inte bara är jag som tänker. Varför gjorde jag inte så istället för att undvika diskussion med min hund? :)
Klart man längtar efter boken men huvudsaken är ju att den kommer. :)

http://www.kiara.dinstudio.se

 
Ingen bild

Anna Charlie Laban

21 oktober 2008 21:30

GRATTIS, ja vad ska man säga suveränt kämpat under året!!
Nu är det bara att jobba på med alla kunskaper :)
Kram Anna

 
Lina

Lina

22 oktober 2008 20:22

Tack ska ni ha allesammans!

Harriet - någon diskussion blev det inte på bilderna, mer en massa bökande :) Men ingen bra träning för sitt i grupp hur som helst ;)

http://www.hundtranaren.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se