Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2008

Plastrutan

Av Lina - 22 oktober 2008 09:18

Nu har jag äntligen tagit tag i den ruta-träning jag gått och funderat på under en tid. Igår åkte jag till elhandlarn och köpte elrör - sådana där vita plaströr ni vet :) Det fina är att det också finns hörn, alltså böjda rörbitar, och nu har jag byggt ihop fyra lika långa sidor och fyra hörn till en plaströrsfyrkant. Den är ca 75 cm på varje sida.


Jag har börjat testa med Pejla, och min första kriterieplan handlade om att få henne att springa till plaströrsrutan och ställa sig med alla fyra tassarna innanför kanterna, inomhus. När hon väl förstått principen på en plats (i köket) skulle jag börja flytta runt plastrutan till olika platser i huset. Belöningsplacering i rutan och jag ville blanda kriterier för att snabbt komma in i rutan samt stadga (stanna kvar) tills frisignal getts.


I början valde jag att enbart belöna henne uppifrån - jag ville undvika belöningsförväntan mot golvet eftersom hon gärna apporterar saker... Och eftersom hon är en hund som väldigt snabbt tar till just apportering hade jag för en gångs skull en bra plan för det också - om hon skulle välja att apportera rören vid något tillfälle skulle jag lugnt gå fram och ta henne i halsbandet, ta med henne tillbaks till utgångsläget och göra om. (Ibland har jag nämligen låtit henne flamsapportera saker alldeles för länge, i något slags hopp om att beteendet ska släckas ut om det inte förstärks. Vilket givetvis inte varit någon bra plan eftersom flamsapportering är väldigt självförstärkande för min tjej).


Och precis som beskrivet har vi gjort! Själva grejen att springa och ställa sig inne i rutan fattade hon på första försöket och jag var snabb med belöning innan hon hann bita eller göra något annat trams med plaströren. Apporteringsförsöken kom förstås, vilket jag räknat med, och detta som vanligt när jag började öka tiden innan jag förstärkte. Men planen att lugnt gå och hämta henne för ny repetition var riktigt bra! Jag fick inte på långa vägar lika mycket apporteringsförsök som jag är van vid. Skönt!


Vi har flyttat oss runt i huset, lagt rutan på trägolv, vitt plastgolv, mattor, stått på väldigt olika avstånd (allt från ca 1-10 meter), och träningen går snabbt framåt.


Jag är väldigt spänd på att flytta ut träningen till gräsmattan nu, och snart är det nog även dags att sätta koner på hörnen av rutan. Jag ska även plocka bort godbitarna och använda boll istället när vi flyttar ut.


Jag har haft liknande tankar på rutträning rätt länge, men inte riktigt fått ihop exakt hur det skulle gå till. Vad skulle jag använda som kanter? Hur stor skulle rutan vara? Hur skulle jag plocka in konerna och ut kanterna? Men så skrev Fanny om sin rutaträning med Pi för ett tag sedan, och den kändes helt enkelt klockren för mig. Så nu kör vi såhär, och hittills har vi haft väldigt roligt :)


Vi är anmälda till en lydnadsklass II tävling till helgen men det känns väldigt långt borta att vi skulle hinna bli klara tills dess :D Jag har inte fått något PM så min anmälan kanske inte ens finns med, vi får se. Eventuellt skulle man ju kunna göra en tävlingsträningsgrej av det och bryta någonstans tidigt i programmet för att köra en jackpotbelöning, men jag vet faktiskt inte om jag skulle ha mod nog att göra så :)

 
 
Therese

Therese

22 oktober 2008 11:29

Hei Lina!

Så hyggelig å få melding fra deg i bloggen min!:D Visst husker jeg deg og Pejla! Moro at vi var på samme sted i Torsby den dagen! Dumt at vi ikke visste det! Men vi sees vel kanskje om ikke så lenge ved en annen anledning. Hundeverden er jo ikke så stor ;).

Jeg finne ikke ut hvordan jeg prenumererer på bloggen din slik at jeg får beskjed hver gang den oppdateres. Er det mulig?

Så kjempekult med bokutgivelse! Lykke til videre med den!

God trening!


Therese

http://blogtown.se/blog.php?id=telli

 
Lina

Lina

22 oktober 2008 13:17

Hej Therese!
Ja det var synd att vi inte visste om varandra, hade varit kul att ses. Men som du säger - vi får säkert anledning att träffas snart igen - jag hoppas komma med på kurs i Norge nästa år, och där misstänker jag att du kan komma att vara också :)

Jag tror att du kan göra inställningar för att prenumerera på bloggen här: http://hundbiten.bloggagratis.se/index.xml

Kram på dig och Enya!

http://www.hundtranaren.se

 
Tina

Tina

24 oktober 2008 10:43

Hihi härligt att läsa om din apporteringsstrategi. Jag ska också träna rutan på det där sättet och ser fram emot at tläsa hur det går för dig. Appropå tävling så kändes det väldigt skönt när Fanny sa på kursen att momenten inte behöver vara perfekta för att man ska våga tävla. Det är ju först när man tävlar på SM som man behöver exakta utföranden. Så tävla du och se det som träning.
Kram

http://workinglabs.wordpress.com

 
Lina

Lina

24 oktober 2008 12:05

Tina: Den där Fanny är riktigt klok ibland :)

http://www.hundtranaren.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skapa flashcards