Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 6 november 2008

Äntligen lite social träning!

Av Lina - 6 november 2008 13:07

Och med det menar jag att den var social för mig :)


Vi tog en långlunch och träffade Maritha med Zelda.Vi har länge pratat om att vi ska ses och träna, men det har liksom aldrig blivit av. Förrän nu då.


Maritha är en av de där som väldigt länge känt sig ensam i sitt sätt att se på hundträning. Hon var med på kurs när Ann-Louise Ryrvik var här i Torsby, och hon tycker detta med klickerträning är toppen. Och att träna ihop med någon som har samma tankar och syn på träningen, det är verkligen roligt! Det spelar ingen roll om vi kommit olika långt med olika saker - tankar och idéer kan vi utbyta ändå.


Zelda fick först ett pass med sitt i framförmappen. Maritha har haft lite problem med att Zelda gärna blir sittades stilla och vänta, och jag föreslog att hon skulle testa att belöna henne ur position för att på så sätt få upp henne, och chans till ny repetition. Det funkade jättebra!


Vi kunde också konstatera, som jag gjort så många gånger förr, att när matte inte fokuserar på träningen, så tar hunden paus. Vi hade en liten episod där jag och Maritha pratade en del under tiden som de tränade, och då får man nog räkna med att även hunden tar paus från fokuserandet. Men så fort vi konstaterat detta, och jag höll mig tyst och matte fokuserade, så bjöd Zelda på ny repetition utan problem.


Under Pejlas första pass körde även vi sitt i framförmappen. Med henne har jag knappast problem med att hon blir sittande om jag belönar i position - här är det precis tvärtom, så vår träning såg lite annorlunda ut. I stället för att träna enbart själva sättandena, förstärkte jag mycket att hon blev sittande. Jag släpper upp henne för ny repetition på frisignal, och även om det var ett tag sedan vi tränade nu, så märker jag att den här träningen har gett resultat. Det ska nog inte vara helt omöjligt att få en översocial och utåtriktad flat att bli duktig på att koncentrera sig! :)


När Pejla pausade körde Zelda lite apporteringsövningar. Maritha har rätt länge tränat på att få fram ett frivilligt gripande, och sedan sist jag såg dem har det hänt mycket! Zelda griper jättefint när matte håller fram apportbocken. Hon griper även när matte håller den längre ner och ända ner mot marken. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas - målet är förstås att hon ska kunna gripa den från marken och sedan göra en ingång med den, och jag ska försöka hjälpa dem så gott jag kan att ta det steg för steg.


Med Nemi körde jag först ett pass i att komma tillbaka med leksak :) Hon är ganska duktig på det, men hon har gärna stannat en bit bort, 10 meter nånting, och sedan väntat på inkallningssignal innan hon kommit in med leksaken hela vägen. Vi har tränat en del på det här och idag gick det jättefint! Bara en gång stannade hon innan hon var framme, men då på ca en halv meters avstånd.


Jag körde även lite framförmappande med henne och hade fokus på att träna mest ligg. Körde igenom några frivilliga grundfärdigheter först, men sedan skulle liggen fram. Det var kallt och lite blött i gräset, och Nemi ville nog inte jättegärna lägga sig egentligen, men tillslut gick det, och när hon väl kommit igång gick det riktigt, riktigt bra! Hon lägger sig otroligt snabbt och snyggt.


Med Pejla fick jag även tränat lite att hon ska sluta upp vid min vänstra sida när jag går iväg. Det här är något som jag kommer att lägga mycket träning på, men som vi egentligen bara är i början av. Just nu tränar vi väldigt enkelt. Jag klickar en gång för hennes fokus, belönar, och medan jag belönar vänder jag mig om och går ifrån. När hon sedan sluter upp gör vi om samma procedur. Ibland springer jag några steg för att komma ifrån henne mer, och jag försöker att hela tiden ändra min riktning så att hon får komma upp ur olika vinklar.


Jag vill bygga ett jättestort värde i just det här med att sluta upp vid vänstra sidan. Tanken är att jag ska utveckla det till transporterna i lydnaden, och snart tror jag det är dags att börja föra in slutet av olika moment till en liten kedja - momentslut + sluta upp vid mattes vänstra sida + gå några steg fot = belöning, typ. Tror det kan funka riktigt bra.


Nemi fick lite fritt-följ-träning också, men det är så svårt tycker jag! Hon har släpat förut, och jag har kört en del med belöningsförväntan framåt. Det har hon lärt sig, minst sagt, så nu har jag istället lite problem med att hon går för långt fram ibland. Stackars Lousie, hon kommer få tillbaka en hund med världens veligaste fria följ... Och eftersom själva gåendet är så svårt, så fokuserade jag istället på starterna igen. Hon kan fortfarande dippa ner med huvudet precis i starten, och OM jag fortsätter gå då så börjar hon snart sacka igen. Men bara vi kört några repetitioner så försvinner det och hon håller bra fokus och bra position i starten, vilket också medför att vi kan gå lite längre med fokus. Problemet är väl att få till att hon ska lyckas på första repetitionen...


Egentligen blev vår en och en halv timme inte så mycket praktisk träning, men vi ska försöka fortsätta träffas 1-2 gånger i veckan framöver och planera träningen lite i förväg och sådär, som man ska :) Så ikväll ska jag sätta mig och skriva ner en liten plan för vad vi ska träna på nästa gång.


Men nu är jag vrålhungrig, dags att äta lunch!

 
 
Harriet

Harriet

6 november 2008 14:14

Hejsan!
Vill bara tala om jag har länkat till hundtränaren från min sida. Hoppas att det ät OK. :)

http://www.kiara.dinstudio.se

 
Lina

Lina

6 november 2008 14:23

Hej Harriet - det är givetvis helt ok! :)

http://www.hundtranaren.se

 
Marita & Zelda

Marita & Zelda

6 november 2008 15:06

Tusen tackar för idag! Verkligen skitakul! Hur kunde 1 1/2 timma försvinna bara så där?
Jäpp, jag kan imorrn åxå!
Tid och plats?

http://hem.bredband.net/b581626

 
Maria&Hera

Maria&Hera

6 november 2008 16:24

Vad roligt med klickertränings-sällskap!
(Blev visst ett långt ord)
Jag känner så väl igen det där med hund som släpar i F.F Idag såg jag dock för första gången på länge en liten ljusning i träningen:)

http://belgarfans.bloggagratis.se

 
Marita & Zelda

Marita & Zelda

6 november 2008 16:33

Kanonkul!=) samma tid och samma plats blir bra för mig och så kan vi väl ta här uppe till veckan kanske?

http://hem.bredband.net/b581626

 
Ingen bild

Marta

6 november 2008 17:24

Kul med lite träningssällskap!

 
Lina

Lina

6 november 2008 18:15

Maria - ja detta med släpande är inte helt lätt, men nu har jag nog fått mer problem med att hon går för långt fram. Släpandet kommer ibland, men... ja... som sagt... stackars Louise... :/

Marta - ja! Jag är heltaggad att träna igen - man behöver sällskap!

Marita - då ses vi imorgon då! :)

http://www.hundtranaren.se

 
Madelen

Madelen

6 november 2008 19:27

Kul med träningskompisar! Man blir så mycket mer taggad då.

http://k9kiwi.wordpress.com

 
Ingen bild

Louise

6 november 2008 20:03

Jag ska nog överleva, det är ju inte alls säkert att Nemi beter sig exakt likadant med mig, utan det finns ju en chans att jag kan plocka med mig det du ändrat till det bättre och även få fram det som jag fått till innan. ;)
Att hon går för långt fram låter ju som att hon tycker fotgående har blivit mycket roligare och bara det skulle ju hjälpa hela lydnadsprogrammet.

 
Eva o Kasper

Eva o Kasper

6 november 2008 20:42

"I stället för att träna enbart själva sättandena, förstärkte jag mycket att hon blev sittande. "
Hur förstärkte du stadgan vid Sitt? Om jag bara avvaktar med klicket börjar Kasper att testa annat, han tror att han har gjort fel. Finns det nåt bättre sätt?

http://skogsstjrna.blogspot.com

 
Lina

Lina

6 november 2008 21:17

Louise - ja jag vet inte, jag vill ju inte förstöra något, men jag har iofs en känsla av att du fixar till det ändå sedan - jag funderar på att försöka börja ge klick och belöning för position nu, vara lite petigare med det, eftersom attityden är lite piggare - då borde det väl vara dags att höja kriterierna för position igen?

Eva o Kasper - Jag belönar henne i position - ger henne belöningen så att hon inte behöver resa sig eller flytta några tassar. Jag säger "fri" - hennes signal att röra sig ur position, för att sedan bjuda på ett nytt sättande.

Om hon är för sprallig kan det hända att hon sprätter upp innan mitt fri, hon är inte helt "klok" på de här reglerna än, och då kan jag klicka flera gånger för att hon sitter kvar innan jag säger "fri".

Om hon är med på noterna, men ändå råkar resa sig innan jag sagt fri, så låter jag henne sätta sig igen, och bli sittande några sekunder. Här klickar jag inte, utan ger en frisignal som "belöning", låter henne repetera igen, och först här kommer klicket.

Låter det snurrigt? Jag hoppas du förstår hur jag menar...

http://www.hundtranaren.se

 
Ingen bild

Anna Charlie Laban

6 november 2008 22:06

Vad härligt för er att komma ut dessa fina dagar mitt på dagen ,vad avis jag blir!!
Hoppas kunna hänga på någon dag!

 
Lina

Lina

6 november 2008 22:14

Anna - om du har tid att komma ifrån imorgon på lunch så är vi borta vid Granevik mellan 11.30-13.00

http://www.hundtranaren.se

 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

7 november 2008 15:18

Ser redan fram emot nästa vecka! Tänk att en träningskompis och en bok kan ge sån motivation=)
Tack Lina!

http://hem.bredband.net/b581626

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards