Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 16 december 2008

Buga

Av Lina - 16 december 2008 17:36

Av någon anledning är jag mycket flitigare att träna när all press försvinner. Tänker då närmast på tävlingspress, och ibland funderar jag på om jag ens borde tävla. Är lite för tävlingsinriktad, och när det gäller sätter jag enorma krav på att uppnå bra resultat.


Men nu är tävlingssäsongen slut för vår del, och helt plötsligt är jag hur träningssugen som helst! Nu är det ju ingen höjdare att träna utomhus på kvällarna när det är två meter snö, kallt och totalt kolmörkt, men inomhus kör vi pass varje dag nu.


Har bestämt mig för några roliga mål i vinter - dels ska vi frishejpa mycket trix. Både för att jag ska bli bättre på det helt enkelt, men också för att det är så himla bra uthållighetsträning för Pejla. Det är också bra träning i klickerkloksamhet (är det ett ord?) - att upprepa det du senast fått förstärkning för, och vi har roligt! Dessutom får jag in träning på systematiken kring signalkontroll, vilket vi helt klart behöver träna mer på!


Den här veckan har vi bland annat shejpat in buga; alltså att hon ska gå ner i liggposition med framkroppen, men bakändan ska stå kvar. Och när man ser till att vara fullständigt fokuserad på träningen går det hur himla bra som helst.


Första passet bestod mest i att förstärka nedåttänk och nedåtrörelser med huvudet, men vi kom snabbt ner på framknäna.


Andra och tredje passet handlade om att shejpa bort hela lägganden, och fjärde passet greppade hon precis.


Nästa dag körde vi nya pass och redan efter ett halvt pass började jag köra signalkontrollövning på "buga". Jag bytte ett tag fokus från helt perfekta buganden till att faktiskt få henne att greppa signalkontrollsystemet, vilket hon inte har varit helt säker på tidigare (vilket naturligtvis beror på att jag inte tränat det tillräckligt systematiskt).


Har kört några pass till, och nu sitter hela beteendet på signalkontroll till iallafall godkänd nivå.


Ett annat vintermål är att få flyt på alla grundfärdigheter som jag känner att jag vill ha flyt på. Riktigt, jädra kanonflyt ska det bli, i störningsfri hemmamiljö. Den träningen är kanske inte helt rolig alla gånger (enformig minst sagt), men Pejla lär sig i det här att jobba så fokuserat, och jag vill få till ett gäng defaultbeteenden som sitter som berget. Är helt säker på att det gör skillnad när vi tar tag i utomhusträningen på allvar igen.


I övrigt är det mycket jobb och Pejla ligger mest och drar sig på egen säng på kontoret om dagarna. Önskar ungefär en gång i halvtimmen att jag kunde göra detsamma.

 
 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

16 december 2008 20:04

Oj, vad ni kommit igång! Jag ser att du använder några ord som du får lära mig när vi kommer igång igen med träningen=)
Här blir det knappt nån träning, måste ta tag i detta. Fokus har legat på att få Zelda smärtfri och hel igen så träningen har liksom nästan försvunnit...ja, ja, jag tycker iallafall att hon verkar lite mindre spänd i bak nu men ömmar fortfarande i höger fram och såret är nu läkt så snart kommer vi nog igång med träning=)

http://hem.bredband.net/b581626

 
Eva o Kasper

Eva o Kasper

16 december 2008 23:42

Ja, signalkontroll?

Låter som ni försöker ha kul trots vintermörkret! Vi oockså, fast lite andra övningar...

http://skogsstjrna.blogspot.com

 
Jana

Jana

17 december 2008 10:09

Låter som om ni skulle tävla freestyle snart. ;-)

http://isgardsteater.bloggagratis.se

 
Lina

Lina

17 december 2008 10:22

Marita - vilka ord är det som är konstiga? Jag tänker ju inte på det när jag skriver, men kanske att jag borde förklara mer!

Eva - Signalkontroll handlar helt enkelt om att få beteenden på kommando - att hunden utför beteendet bara på kommando (inte längre frivilligt, inte på andra kommandon, och att den inte utför andra beteenden på mitt komando - är du med?)

Jana - Haha! Nä, det tror jag inte. Tävlingspress får mig som sagt att tappa sugen lite vad gäller träning, så det här ska vi göra bara för att det är bra och roligt :)

http://www.hundtranaren.se

 
Marta

Marta

17 december 2008 11:41

Vad roligt med lite annorlunda träning! Kul att höra att ni har kul!

http://www.villgott.wordpress.com

 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

17 december 2008 12:24

Hade ingen aning om vad signalkontroll el. defaultbeteende var. Men nu har du ju förklarat signalkontroll åtminstonde=)

http://hem.bredband.net/b581626

 
Lina

Lina

17 december 2008 13:41

Marta - ja det är verkligen kul! :)

Marita - tja... defaultbeteendet är ingen term eller så vad jag vet :) alltså jag menar ett beteende som hunden tar till by default så att säga, i vissa situationer. Att de liksom ska komma i princip automatiskt :)Och detta är lättare att uppnå om man har riktigt bra flyt i repetitionerna, dvs att hunden bjuder frivilligt på ett beteende om och om och om och om igen under ett träningspass, utan variation i beteendet, det ser alltid likadant ut, och upprepas alltid direkt efter belöning igen. Äru me? :D

http://www.hundtranaren.se

 
Eva o Kasper

Eva o Kasper

18 december 2008 16:41

***
Eva - Signalkontroll handlar helt enkelt om att få beteenden på kommando - att hunden utför beteendet bara på kommando (inte längre frivilligt, inte på andra kommandon, och att den inte utför andra beteenden på mitt komando - är du med?)
***
Aha, även om ordet låter konstigt i mina öron. Kanske en direktöversättning från engelskan, signal control? Och borde då i den bästa av världar ha översatts till signalstyrning? (yrkesskadad... :))

http://skogsstjrna.blogspot.com

 
Lina

Lina

18 december 2008 17:17

Eva - man brukar även säga stimuluskontroll :)

http://www.hundtranaren.se

 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

18 december 2008 21:10

Ang. defalutbeteende: Jag tror jag hajar Lina=)

http://hem.bredband.net/b581626

 
Tina

Tina

19 december 2008 14:36

Kul med trix, det måste jag också få in mer av i träningen. Det blir julledighetens mål.
God Jul!
Tina

http://workinglabs.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards