Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 11 januari 2009

Flyt och frishejping

Av Lina - 11 januari 2009 19:18

Två av mina mål för 2009 handlar om flyt och frishejping. Med andra ord: Vi ska få flyt i grundfärdigheter. Vilket dels innebär mycket grundträning, igen, och kan nog bli tråkigt ibland, men jag vet att om jag sätter upp tydliga mål, så blir det inte lika tråkigt. Ett mål kan ju t.ex vara hur många repetitioner vi ska klara på en minut. Ett annat kan vara hur lång latenstiden ska vara för en ny repetition osv. Jag har inte jobbat så "mekaniskt" med grundfärdigheter förut, iallafall inte så att jag använt sådana målbilder, men jag tror att om jag gör det så blir det enklare att faktiskt hålla igång flytträningen. Och kan jag variera målen och höja kriterierna inom grundfärdigheterna tror jag också att det blir roligare, både för mig och Pejla.


Sedan kan det alldeles säkert, för någon som står bredvid och tittar, se exakt likadant ut gång efter annan, men det spelar ju ingen roll :)


Ett annat mål är att jag ska bli bättre på frishejping. Jag är bra på det till en viss gräns, men när det böjar bli svårt och ta emot säger min instinkt direkt att jag ska ta till en hjälp; oftast en target av något slag. Jag vill inte ha det så. Jag vill kunna frishejpa ett trix från grunden tills det är klart. Jag tror nämligen att om jag lyckas med detta så har jag på vägen blivit bättre på tajming, jag har lärt mig själv att jobba mig igenom stress och svårigheter, på samma sätt som jag lär min hund detsamma. 


Vi har både grundfärdighetstränat och frishejpat ikväll. Det var länge sedan vi framförmappade, och jag plockade beteendena i den ordningen jag brukar, dvs ingång, stå, ligg, sitt. Efter dessa fyra brukar jag variera vad det blir, och ikväll blev det buga och backa.


Det märktes att det var ett tag sedan sist, men fasen, beteendena sitter rätt bra ändå! Ingång är default-beteende nummer ett för Pejla vilket är helt perfekt. Men som nummer två började hon bjuda på buga, vilket är helt och hållet logiskt då vi har tränat detta en del under lovet. Men i stort så fick jag fram alla beteenden, och hade som vanligt lite problem med förståelsen för stå, samt att hon gärna gör lite kedjor av beteenden innan hon kommer på exakt vad det är jag vill.


Alla beteenden är under någorlunda flyt när hon väl kommer på vad det är jag är ute efter, och här finns mål att sätta upp som handlar om att hon helt enkelt ska bli repetitionsklok. Mitt ansvar att lära henne det här förstås, och återigen handlar det om basträning. Men så är det här i världen. Man får det man förstärker...


Vi shejpade något som jag hoppas ska utvecklas till "sitt fint". Jag har börjat på detta förr, men det är exakt ett sånt där trix där jag efter en stund känner hur någon osynlig person går fram och lyfter tag i min arm och petar ut mitt targetfinger ovanför Pejlas nos. Ikväll bestämde jag mig för att nu ska det FRIshejpas, och inget annat.


Började från noll med att först förstärka att hon satt stilla framför mig. Hade inte tänkt börja så, men det blev tvunget eftersom hon for omkring för mycket. När hon väl förstod att det var att sitta hos mig som var grejen började jag klicka för små rörelser i ena tassen.


Det slår mig ofta hur märkligt det är att detta med frishejping faktiskt fungerar! Att klick och belöning för små omedvetna tassförflyttningar på relativt kort tid blir till en förståelse att lyfta tassarna högre och högre. Märkligt, men väldigt häftigt. 


Vi kom en bra bit på väg och har ett vinka med vänstertassen som ser rätt roligt ut nu. Jag började i slutet av passen att förstärka mer rörelse med andra tassen också, så att hon inte ska bli så sne - det kommer bli svårt att få till ett "sitt fint" om hon lutar åt ena sidan.


Fingret är det värre med. Tack till er som kommenterade tidigare - ni fick mig att åka upp till sjukhuset idag, och det visade sig att det visst var en fraktur i översta leden på ringfingret. Precis där jag hörde hur det knäckte till, och förstås där som fingret är som mest blått och där det gör mest ont.


Jag slapp iallafall gips - det blev nån typ av plastskena eller vad man ska säga, som spjälkar fingret i ett fast läge, och den ska sitta på i tre veckor.


Lär ju inte bli så mycket lekbelöning de närmsta veckorna med andra ord, men Pejla är ju rätt glad i mat så det ska nog funka alldeles utmärkt att träna ändå :)

 
 
Tina

Tina

11 januari 2009 21:14

Vilken osis med fingret, och jag gnäller om en avbiten nagel. Gillar dina mål och har funderat i samma banor. Det slår alltid tillaka på att grunderna inte sitter ordentligt.
Spännande med böckerna, jag blir nyfiken.

http://workinglabs.wordpress.com

 
AK

AK

11 januari 2009 22:55

Aj på fingret, tur du åkte in.
Bra med frishejpning, det låter som att ni är riktigt duktiga ju!
Inspirerande!

http://bacillen.wordpress.com

 
Ingen bild

Marta

12 januari 2009 14:42

Ni är så duktiga! Du är som vanligt en stor inspirationskälla, det tackar jag för!

En extra eloge för Hundtränare 2009 som är helt suverän! Min aha upplevels när jag summerade första veckan var att vi är väldigt aktiva vilket var kul! Andra veckan blev jag varse att vi fortfarande var ganska aktiva men att vi inte tränat mycket(nästan inget alls) på det som vi hade planerat....hmm

 
Therese, Enya og Milli

Therese, Enya og Milli

14 januari 2009 17:46

Dette er en så koselig blogg! :) Moro å lese om de gjennomtenkte, spennende målene du har satt for neste år, og det du har skrevet om frishaping var skikkelig inspirerende!

http://millenya.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards