Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 15 januari 2009

Motivation!

Av Lina - 15 januari 2009 20:29

Att lyckas i hundträning är världens bästa positiva förstärkning. Alltså, när jag lyckas får jag massor av motivation att träna mer.


Jag har den senaste veckan dragit lärdomen att några korta träningspass per dag kan ge så mycket mer utdelning än långa pass ofta.


Vi har frishejpat bara ett par pass på kanske 10-15 godbitar per dag. Trixet är "sitt fint/vackert/sött" (har inte bestämt vad det ska bli för kommando än), och jag som trott att detta skulle ta veckor att frishejpa. Jag hade fel. Nu är det den femte dagen som vi kört ett sånt där superkort pass, och idag lossnade det rejält!


Vi startade förra veckan med omedvetna tassrörelser, shejpade tassarna högre och högre (och alldeles för högt och alldeles för snett), satte nya kriterier som hade med lägre tassar och en rakare ryggg att göra, och banne mig, idag sa det PANG i Pejlas ögon. Hon börjar fatta vad jag är ute efter! Hon satt sötvackert de fem-sex sista godbitarna jag hade. Fantastiskt!


Jag önskar så att jag hade filmat detta! Från de där obetydliga tassrörelserna till det vi har nu, det hade varit så roligt att ha. (Jag filmar ingenting som det är nu, och det måste bli ändring på det!)


En annan rolig sak. Man tänker ju med vissa beteenden att "det där går bara inte att fånga och förstärka som ett helt beteende, det är alldeles för komplicerat". Jag har tänkt någon gång att jag ska lära Pejla att gå och hämta kopplet när hon vill ut, men inte tränat in det. Så ikväll såg jag på henne att hon var nödig. Hon blir extra fjäskig och vill bära mina armar då, slickar mig väldigt och bär sig åt. Det är hennes sätt att säga att hon vill ut, och det här har jag också förstärkt en del. Men ikväll hade jag inte riktigt tid att göra henne till viljes på stört, så jag ignorerade henne en stund. Hon försvann, och jag tänkte väl inte så mycket mer på det, utan fortsatte det jag höll på med. Och rätt som det är dyker Pejla upp med sitt koppel i munnen!


Lärdom av detta; ibland kan det tydligen vara värt att vänta ut hunden riktigt, riktigt länge (typ ett halvår) för att få förstärka de beteenden man vill ha ;)

 
 
Ingen bild

Lena & Ellen

15 januari 2009 21:39

Nja Lina...har tyvärr ingen hemsida eller blogg...tror mig inte riktigt om att kunna fixa det, fast ibland tycker jag att det vore himla kul att ha...så vi får se, nå'n gång kanske jag kommer mig för...
Häftigt det här med shaping, jag är ju nybörjare på det här med klicker och shaping, men oj vad kul det är! Det som begränsar mig/oss är att jag tycker att det är så svårt att "komma på" vad vi ska göra, om du förstår vad jag menar...Här får jag iaf inspiration! Jättekul :)

 
AK

AK

15 januari 2009 21:43

Smarta söta Pejla!
Ja du är allt rätt smart å söt du med :D

http://bacillen.wordpress.com

 
Ingen bild

Madde

15 januari 2009 22:20

Det är ju inte bara svårigheten att shejpa beteenden utan de ska dessutom heta något ... det tycker jag är svårt!! Jag har påbörjat shejping av något som ska bli "sitt fint", men VAD ska det heta, det färdiga beteendet alltså? (Jag gillar i och för sig norrmännens motsvarighet till "sitt fint" som är att "sitta bamse" ... ;)
Pejla är så häftig (och du med Lina :)

 
Harriet

Harriet

16 januari 2009 07:57

Jag ångrar också att jag inte filmat men det är väl så att man inte tror att man ska komma framåt så fort.
Söta Pejla. :)

http://www.kiara.dinstudio.se

 
Lina

Lina

18 januari 2009 22:45

Lena, förstår precis - har själv jättesvårt att komma på vad vi ska träna ibland. Och så ibland finns inga gränser för fantasin... det går väldigt mycket upp och ner här :)

AK - detsamma :)

Madde - precis... har fortfarande inte bestämt signal än!

Harriet - jag tänker på det varenda gång jag tränar, men får mig aldrig för. Sedan ska det ju redigeras också och jag vet inte när jag ska ha tid att göra det...?

http://www.hundtranaren.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards