Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 12 maj 2009

Tävlingslydnadsträning igen

Av Lina - 12 maj 2009 21:33

Ikväll var det väldigt mycket svårare för Pejla att fokusera än sist vi tävlingstränade. Det var mer folk, mer ljud, fler hundar, fler oväntade saker som hände... mer störningar helt enkelt. Och för Pejla är det här jättesvårt!


Vi körde en plats först med ca 10 hundar. Den gick super. Hakan i backen frivilligt och låg stilla i två minuter. Jag lämnade inte mer än ca 5 meter för att hon skulle känna sig trygg, och jag var jättenöjd med hennes fokus och lugn.


Vi körde sedan några moment, och den här gången valde jag att inte belöna tidigt, för att om möjligt se skillnad mot när jag t.ex belönar bara inmarchen.


Vi körde linförighet och den var väl rätt ok, men långt ifrån med det fokus jag så gärna vill ha. Det hände mycket runt omkring och hon tittade bort flera gånger. Men jag körde på någon halvminut ändå och belönade när hon gått jättebra (bort från störningarna) ett tiotal meter. Belönade med kamplek.


Körde sedan en fjärr och var lite elak mot henne faktiskt. Lämnade i liggande, satte upp, la ner, väntade sedan lite för att se vad som hände med hennes fokus, och när hon tittade bort sa jag "sitt" - vilket hon naturligtvis inte uppfattade, och jag bröt.


Vet inte om detta är en jättebra metod som man bör använda sig av särskilt ofta, men det var ett viktigt kvitto på hur störningskänslig hon är! Det liknade mer tävlingen vi gjorde i tvåan när hon var helt utstörd, och det var bra att få se detta igen.


Vi gjorde ett läggande under gång som jag belönade efter momentslut och en liten transport. Jättelek och hon var verkligen heltaggad på kampen. Ännu ett kvitto - trots störningar och tävlingslederi kan hon nu engagera sig till 100% i leken. Vilket betyder att vi borde kunna gå vidare i tävlingsträningen och faktiskt börja peta i utförande mer än vi hittills gjort. Hon klarar störningen så länge det är värt att jobba nu. Skönt!


Avslutningsvis körde vi en apportering som såg helt ok ut. Men hon har högre fart ut än in. Och hon sätter sig lite snett vid ingången. Avlämnandet, som vi jobbade mycket med inför ettan, är dock strålande :)


Ja... vi har en del att träna vad gäller moment och detaljer nu, och det är bra! Har lagt så mycket tid på att få henne mer fokuserad i leken och på att tåla störningar (vilket vi måste jobba vidare med förstås), men nu är hon ändå så med att hon inte tycker det blir obehagligt - hon blir bara ofokuserad, och det är upp till mig att fixa det! :)

 
 
Lotta

Lotta

13 maj 2009 08:46

Hej Lina. Det är så roligt att följa ditt hundtänk. Tex att Pejla är sååå störningskänslig. OK det kanske hon är, men en retriever med goda jakt-och apporteringsanlag är född med starka gener att hålla koll på vad som händer i naturen runt omkring. Markerings och uppmärksamhetsförmåga. En jättefin retrieveregenskap. En tanke från mig bara.
Ha det gott/ Lotta

http://oijebergets.se

 
Ingen bild

Maria&Hera

13 maj 2009 11:29

Jag känner väl till det där med störningskänslighet. Vi har också tränat en del på att åtminstonne kunna leka i störningarna. Det känns som bra träning tycker jag.
Ni jobbar på bra och du tänker så kreativt!

 
Lina

Lina

13 maj 2009 11:53

Tack för bra input Lotta! De här banorna har jag liksom inte tänkt i på lydnadsplanen, men det är klart att det är så även där!

För övrigt får du gärna hojta till om du vill ha sällskap i apporteringsskogen någon gång framöver :)

Maria - lek bland störningar är både rolig och jättenyttig tycker jag :)

http://www.hundtranaren.se

 
Ida

Ida

13 maj 2009 22:05

Jag känner igen mig på pricken i det du beskriver med störningskänsligheten och jobbet man får lägga där. B kan också falla ur fokus om han tittar bort och jag har testat honom som du beskrev. Det sker liksom så fort och är så oförutsägbart. Jättekul att läsa om er träning annars, ni är superduktiga!

http://www.tajma.wordpress.com

 
Tina

Tina

14 maj 2009 17:46

Ja här är en till som tränar störningar. Ligger lite i det Lotta skriver att uppfattnignsförmåga är en bra egenskap. Kul att det går frammåt och att ni är på G igen.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Sara och Dagmar

Sara och Dagmar

16 maj 2009 18:18

Hej! Tack för ditt svar! Åh, vad glad jag blev när jag såg att det var Canis som stod bakom kursen och att hon kommer till Karlstad om några veckor! Jag hoppas verkligen jag kommer med på kursen. Har mailat henne nu iaf. Tyckte du att kursen var värd pengarna?
Jag jobbar på TV4 Värmland och såg att du håller på med Hundtränaren 2010 nu. Jag antar att det betyder att det gått bra för 2009 års variant? Jag funderar på om vi skulle kunna få komma upp till Torsby och träffa dig någon gång i sommar och göra ett inslag om dig och Hundtränaren?

http://minhunddagmar.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Ovido - Quiz & Flashcards