Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 25 maj 2009

Helg 2 hos Klickerklok

Av Lina - 25 maj 2009 13:32


Det har varit en intensiv träningshelg då vi varit hos Klickerklok på tränarutbildning steg 2, tillfälle 2. Högst på schemat stod signalkontroll, och detta är verkligen svårt!


Den viktigaste detaljen för min del vad gäller det här, handlar om mina egna färdigheter. Det är så lätt att hamna i mönster - vi som tränare gör också gärna vanor och kedjor som vi håller oss till - och i signalkontrollsträningen måste jag fortsättningsvis hålla koll på att inte säga signaler med ett jämt intervall. Jag behöver variera tiden då Pejla väntar på signal. Det blev väldigt tydligt då jag väntade någon eller ett par sekunder än jag normalt brukar göra. Nästan exakt på rätt tidsintervall testade Pejla ett beteende självmant om hon inte fått signal. Jättebra att få detta uppmärksammat!


En annan viktig sak var återigen detta med korta träningspass. Det här blir särskilt viktigt en sådan här helg där vi tränar i princip oavbrutet under två hela dagar. Första dagen "dog" Pejla ungefär halvvägs in. Mot slutet av dagen stod hon mest bara och glodde på mig med total förvirring i blicken. Hon orkade inte tänka alls mer. Detta får mig att tänka lite på min sambo som avverkat ett nästan två dygn långt multisporttävling i helgen - det gäller att starta i ett tempo så att man vet att man håller hela vägen in i mål. Så sant, och det gäller förstås även för Pejla. Jag körde på för hårt och intensivt i starten av den varma dagen, och mot slutet orkade hon helt enkelt inget mer, vare sig fysiskt eller psykiskt.


Dag 2 gick bättre, även om hon fortfarande var trött. Vi fick visa en av läxorna: en diskrimineringsövning där hunden ska liggmarkera ett särskilt föremål med olika störningar runt omkring. Dels ska hunden förstås välja rätt föremål bland andra, och för varje markering flyttas föremålen runt så att de aldrig ligger på samma plats - men vi tillförde även störningar som att plocka bort rätt föremål helt och hållet, och då ska hunden förstås inte markera någonting alls - detta hade många hundar svårt för och testade att markera ett annat föremål, men Pejla var superduktig och kom tillbaks till mig istället när hennes äggkopp inte fanns synlig. Andra svårigheter bestod i att Fanny böjde sig ner och lockade lite på hundarna vid fel föremål, som för att lura dem att lägga sig fel - detta klarade Pejla också - och att sedan lägga det rätta föremålet på den plats hon nyss lockat till fel, och locka igen vid rätt föremål. Pejla klarade det med. Jag kände mig väldigt nöjd, men ska fortsätta träna så att hon verkligen blir stensäker och kan ligga vid rätt föremål länge utan att bli osäker på om hon valt rätt eller fel.


Vi fick även tävlingsträna en hel del och här fick jag mycket bra input på detaljer där jag själv kan lägga upp träningen på ett bättre sätt. Det är rätt små grejer som kan göra stor skillnad ibland.


På söndag eftermiddag var vi rätt slut i skallen allesammans, men jag fick träna ihop med ElinAmokk, och fick väldigt bra tips på fotpositionsträning (Pejla ligger lite långt fram) och ska nu äntligen ta tag i detta från grunden. Det känns som en petig men mycket rolig uppgift där jag har en bra plan för de olika stegen i träningen.


Det är svårt att sammanfatta en sådan här helg på ett mer ingående sätt - jag har inte riktigt tid och har inte heller sammanfattat slutsatserna för mig själv ännu. Det brukar liksom bli så, att det tar en stund för allt att smältas, och det är inte förrän i den praktiska träningen på egen hand som man får reda på vad man egentligen lärt sig. Så mer tankar kring både signalkontroll och annat kommer alldeles säkert dyka upp här kontinuerligt.


Slutligen, en lite bildkavalkad från helgens dagar. Det är ett så otroligt duktigt, trevligt och ambitiöst gäng på denna kurs! Både förare och hundar är trevliga och jobbar så fint!


 
ANNONS
 
Tina

Tina

25 maj 2009 15:20

Jag vill också gå tränarutbildning, verkar himla bra. Skulle gärna ta del av lite mer detaljer om tävlingsträningen, högaktuellt för oss.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

25 maj 2009 17:42

Låter som ni haft en toppenhelg!
Kanske vi kunde spåra OCH träna? Torsdag e.m denna vecka tror jag skulle kunna passa mig.
Kram!

http://hem.bredband.net/b581626

 
Jenny o Vixhen

Jenny o Vixhen

26 maj 2009 13:03

Härliga bilder och bra sammanfattat av helgen. Känner mig åxå inspirerad nu ;0)

http://fjodorochvixhen.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se