Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2009

Vi har kommit igång så smått

Av Lina - 31 augusti 2009 11:54

Pejla är riktigt, riktigt pigg igen och jag har återfått träningsinspirationen!


Igår var vi på klubben hela dagen för att fota agilityhundar, men hann såklart med att träna en del lydnad. Testade av lite ställanden till fjärren (från sitt) som vi knåpat med hemma på köksgolvet, och jag tror att det kan bli riktigt bra! Vi håller också på att försöka få till ställanden från stående (som ett litet hopp med framtassarna på stället) - detta är inte lika enkelt för henne att greppa (hon sätter sig gärna först såklart, eftersom vi tränat mycket på ställanden från sitt), men jag tycker nog att det går framåt även med detta.


Roligast den senaste veckan är att jag hittat en ny belöning. Egentligen är det konstigt att jag inte fattat förut att Pejla älskar att springa efter en boll... :) Hon är också superduperduktig på att komma in med den och lämna av den i min hand, och den här belöningen har fått upp farten i både apporteringen och rutan!


Har börjat träna lite mer målmedvetet på lydnadsmomenten i klass 2 också, och har idag stämt av lite status:


Fritt följ
Helt ok, säkert minst en 8 på tävling, men vi behöver detalj- och uthållighetsträna för att få upp kvaliteten och attityden. Jag har dragits med en position lite för långt fram från start med henne, och jag har varit lat och låtit attityd gå före position, men detta är naturligtvis något som jag verkligen borde ta tag i! Det är ju bara att göra, liksom!


Läggande

Hon lägger sig, men det är inte duns rakt ner i backen, utan ett par "krypande" steg innan hon går ner i ligg. Träna snabba lägganden under rörelse är vad som gäller alltså, och vi börjar med lägganden under baklänges march.


Inkallning med ställande

Helst skulle jag vilja ha ett hopp-stå här, men vi har inte kommit så långt i den träningen att hon kan utföra detta. Momentet ser idag helt ok ut - det blir ett rätt snabbt stopp, men med ett par små steg. Hon står stabilt efter ställandet vilket är bra! Farten i inkallningen vill jag dock få upp igen.


Rutan

Här har bollen varit guld värd! Har slopat target helt och hållet och försöker istället satsa på fart rakt fram och att hitta rutan. Den här träningen har vi nyligen återupptagit, och hon har inte fattat galoppen helt och hållet än, men vi tragglar på med rutor som flyttas runt och med fartig belöning. Hon tycker det är jättekul och det går framåt!


Apportering

Någon gång ibland blir greppet lite snett, men i stort sett är det här momentet tävlingsklart. Bra fart ut, bra grepp för det allra mesta, bra fart in och en fin ingång. Hon håller också fast jättebra tills jag säger "tack", även om jag håller i apporten länge innan hon ska släppa. Just detta är något som vi tränade mycket på inför klass 1 och det verkar sitta som berget!


Hopp över hinder (hopp-sitt-hopp)

Funkar bra! Hon har dock en tendens att hamna något för nära hindret ibland, så vi har tränat varierat med att köra belöning i olika delar av momentet. Ibland får hon en boll över huvudet vid uthoppet, och detta tycker jag funkar för att få henne att tänka "ut". Targeten har vi inte testat igen här, men eventuellt kan vi ju göra det - det funkade väldigt bra vid inlärningen.


Fjärr

Detta gör hon alldeles lysande inomhus på platt underlag. På gräs ser det inte alltid lika distinkt ut, men det ser jag inte som något problem, utan enbart som en träningsfråga där jag har tydliga kriterier för vad som ger utdelning, precis som vi gjort inne.


Det vi har störst problem med, och som är svårast att få till att träna, är platsen... Jag har gått tillbaka till att stå nära henne när vi lägger plats med andra, för att hon ska känna sig trygg. Men det känns oerhört långt borta att jag ska kunna gå och gömma mig medan hon ligger bland ett gäng okända hundar... Jag måste helt enkelt se till att hon får massor av bra erfarenheter från platsen, ge henne bra självförtroende i situationen och låta det ta den tid det tar.


Imorgon är det tävlingsträning på klubben, så jag tänkte passa på att få till en bra uppvärmning, en inmarch (som jag troligtvis väljer att belöna), och sedan köra några moment där jag belönar där det känns rätt (förmodligen en del i transporter).


Och på torsdag börjar valpkurs som jag ska vara medinstruktör på. Det ska bli så roligt!

 
 
Lena Öberg

Lena Öberg

1 september 2009 07:50

Hej på er! Länge sen vi hördes! Ser att Pejla är pigg igen, så skönt.
Skulle vara så roligt om vi kunde ses framöver!
Många kramar
Lena m flock

http://www.goldcliff.serdfm

 
Tina

Tina

2 september 2009 14:58

Va roligt att läsa att ni är igång igen.
Kram

http://workinglabs.wordpress.com

 
Maria&Hera

Maria&Hera

3 september 2009 10:28

Håller med de övriga! Inspirerande träning du skriver om:)

http://belgarfans.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skapa flashcards