Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 2 september 2009

Pejlas nya intresse

Av Lina - 2 september 2009 14:53

 

Bollar är grejen. Fattar inte att jag inte förstått detta förut. Idag åkte jag och köpte en ny, kongaktig sak, som inte studsar rakt, utan hit och dit. Pejla älskar den :)


Igår hade vi tävlingsträning ute på brukshundklubben. Fyra moment var körde vi och jag hade valt följande:


Fritt följ
Detta tränade vi någon halvtimme innan tävlingsträningen drog igång, och då kändes det alldeles jättebra. Har övat mig själv en del i att sätta fötterna rätt, och det går ju så mycket enklare när jag gör det :)


Men på tävlingsträningen var hon så het att jag mest gick och småskrattade hela tiden. Jag börjar misstänka att hon går igång på något sätt på kommanderingen? Förr hade jag ju problem med att hon blev låg av den, men vi har tränat rätt mycket på positiva upplevelser i samband med kommandering, och eventuellt kanske det har blivit lite väl positivt? Hon fullkomligen studsade fram :D


Om det är som jag misstänker känns det ändå helt ok - detta är ju träningsbart! :)


Hopp-sitt-hopp

Pejla hade superbra fokus i detta moment och det syntes att hon ville ut på tävlingsledarens "kommendera", så jag väntade lite elakt länge innan hon fick kommando. Schwop över och satte sig fint, men en aningen nära hindret. Inga problem i återhoppet, men jag vill ändå ha henne typ en halvmeter längre bak, så detta även detta ska tränas. Ingången kändes fin och samlad.


Apportering

Jag tog verkligen i och drog säkert iväg apporten 25 meter - detta för att jag håller på att träna fart med apportbocken vid sidan av, och jag ville inte riskera lågt tempo - med långa avstånd kommer farten mer per automatik.

Dock blir hennes gripande lite lidande av för mycket fart. Det blev ett halvgripande där hon missade apportbocken helt, fick gripa om, men när hon väl grep var det jättefint. Och fint tempo in och jättefin ingång. Och i avlämnandet är hon verkligen exemplarisk - just den biten känns väldigt klar.


Fjärr

Det av de fyra momenten som känns minst färdigt för tävling, även om det sitter så att vi skulle få poäng på det. Men det går fortfarande för sakta i växlingarna på gräsunderlag. Men även här är det ju bara att träna och finslipa.


Transporter

Sedan har vi ju även alla transporter, som jag väl egentligen var det jag koncentrerade mig på mest. Det var här belöningarna fick komma tätt - i själva momenten valde jag att enbart belöna en gång per moment. Men i transporterna har jag under en tid belönat rätt ofta och väldigt oregelbundet, och en hel del medan jag pratar med andra. Det har nämligen varit just här jag "tappat" henne - när matte pratar med andra händer det aldrig något kul så då kan jag lika gärna springa runt och leta intressanta saker på egen hand, ungefär. Men det här börjar vi komma tillrätta med nu, och ska fortsätta tränas på. Jag vill helt enkelt ha hög förväntan i transporterna.


Plats

Vi började alltsammans med en gemensam platsliggning, och till skillnad från häromdagen, då jag stod ca 2 meter ifrån, gick jag igår iväg på ett avstånd motsvarande lkl1. Jag blir alltid nervös när jag går ifrån eftersom vi ju haft problem med hennes osäkerhet inför detta moment, men återigen var hon en riktig liten pärla. Hon tittar efter mig hela vägen när jag går, men när jag vänt upp dröjer det kanske 5 sekunder, så lägger hon ner hakan i backen och ligger så i tre minuter. Duktig tjej!

Vid tillbakagången belönade jag henne i liggande fotposition, i markhöjd, och hon var glad och nöjd efteråt. Inte minsta tendens till osäkerhet. :)


När hela tävlingsträningen var slut gick vi ut och tränade ruta. Det känns som om hon börjar greppa nu, men hon testar i kanske 20% av skicken att ställa sig vid min närmsta, vänstra kon. Detta har jag sett förr, och är väl något som jag får försöka släck ut. Jag tycker för övrigt att rutan är det hittills svåraste lydnadsmomentet att lära in!


Resten av veckan blir det också mycket träning. Ikväll drar vi till skogs för sökträning, imorgon börjar valpkursen, och till helgen är det näst sista tillfället på tränarutbildningen hos Klickerklok. Jag känner verkligen att jag ligger efter på tränarutbildningen, men kommer att ha gott om tid att ta igen under hösten då jag tagit lite time-out från jobbet. Vi har också anmält till start i lkl 2 och jag hoppas verkligen vi får till alla moment så att jag känner att vi är startklara (tänker inte göra om missen att starta trots att vi inte är klara) :)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skapa flashcards