Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 19 mars 2010

En cool liten typ

Av Lina - 19 mars 2010 08:53

Nu har Zaphod varit hos oss i en vecka, och vi börjar så smått att lära känna honom - upptäcka vad det är för en liten krabat som flyttat in hos oss.


Jag kan förstås inte låta bli att jämföra honom med Pejla när hon var liten. De är rätt olika faktiskt! Zaphod är, till skillnad mot Pejla, en riktig knähund. Han vill gärna krypa upp i famnen och sova. Han gillar däremot inte att bli lämnad ensam. Det gör väl inga valpar kanske, men jag minns att Pejla mer ofta gick undan självmant för att få lite lugn och ro. Zaphod skriker om han blir ensam...


Pejla lät inte så mycket över huvud taget som valp. Zaphod låter hela tiden. Han låter när han vill ha något, när han är missnöjd, när han är nöjd och glad, när han leker... Jag minns så väl första gången Pejla skällde - jag blev alldeles förvånad - låter hon så?!? Då hade hon varit hos oss länge :)


Hundarna kommer väldigt, väldigt bra överens. De leker och Pejla är så himla duktig! Jag har varit lite orolig eftersom hon faktiskt är rätt klumpig med andra hundar. Bara bufflar på liksom, och att hon ska leka med en liten valp har inte känts helt självklart. Men det går så bra!


Oftast ligger de ner och leker. Eller ja, Pejla ligger ner iallafall. Zaphod hoppar på henne med sitt mest ilskna morr och tänder i hela ansiktet. Men Pejla tar det med ro. Hon har hittat en teknik där hon håller honom ifrån sig med ena tassen :) Men hon är också snabb att få igång honom igen om han skulle sluta bitas och morras. Och han är väldigt lätt att få igång... Jag har flera gånger suttit och försökt vänta ut att de ska tröttna och sluta leka, men hittills har de bara slutat självmant en enda gång. Alla andra gånger får jag gå in och bryta - Zaphod blir alldeles för trött efter en stund, och då vill jag inte att de fortsätter.


Det är hur som helst härligt att se hur Pejla njuter av sin nya lillebror. Det känns väldigt bra!


Under veckan har vi förstås koncentrerat oss mest på att bara umgås med Zaphod - få honom att känna sig trygg i familjen och i huset där vi bor. Han har hälsat på katten Missan några gånger. Hon är en ganska skeptisk tjej, men igår såg det ut som om hon äntligen accepterade honom när hon gick förbi och strök sig mot honom. Skönt!


Han har också fått hälsa på våra kaniner. Genom galler då. Han är väldigt nyfiken på dem, och varje gång vi går förbi där nu vill han dit och hälsa. Det ser rätt gulligt ut med en valp och kanin, nos mot nos :)


Förutom allt mys och lära-kännande har vi också gjort små, små utflykter. Zaphod har fått träffa Maritas Zelda. Hon var nog lite läskig först - väldigt stor (hon är en Landseer), men hon är otroligt snäll och verkligen en hund jag känner stort förtroende för. En bra hund för en valp att träffa :)


Zaphod har också fått träffa ganska många människor, och jag måste säga att han är väldigt social. Han vill gärna fram och hälsa, och ser ut att njuta av att få komma upp i famnen på folk. Detta känns också bra.


Träningsmässigt så kommer han nu farande som ett skott när man ropar. Detta lärde han sig otroligt snabbt. Jag kan till och med kalla på honom när han leker med Pejla, och han släpper leken på 0 sekunder. Däremot är det svårare att kalla in när han hälsar på andra människor :)


Något som har tagit längre tid än att lära namn/inkallning, har varit att sitta lugnt och vänta på varsågod vid maten. Han är verkligen ett MONSTER när det gäller mat! Ett par gånger har jag missat honom när han dykt ner som en galning i Pejlas matskål vid hennes måltider. Första gången fick jag montera ut 10 stora kulor ur munnen på honom. Jag lovar - han var inte nere i skålen mer än 2 sekunder och jag fattar inte hur han hann få in allt det där! Den gången morrade Pejla åt honom. Men nästa gång lät hon honom bara dyka ner - hon klev undan! Men vi lär såklart av våra misstag, och efter dessa missöden har jag varit betydligt mer noga med att ha honom under kontroll. Han får gärna vara med när hon äter, men han får sitta lugnt och stilla och titta på. Belönar honom såklart när han är "duktig".


Vi har tränat "varsågod" på mat som ligger på golvet. Det här var jättesvårt i början. Han kastade sig över minikulorna som en galning i början, men nu bara efter 2-3 dagars träning på detta satt han faktiskt helt lugnt och tog ögonkontakt vid frukost idag. Duktig kille!


Vi åker också mycket bil. Eller ja, mycket är väl att ta i. Vi tar korta, korta sträckor och vänjer honom vid det helt enkelt. Han skrek som en galning de första gångerna (då vi hämtade honom, såklart, och första resan efter det), men det blir bättre och bättre. Igår somnade han till och med.


Än så länge tycker jag att han är en väldigt enkel valp. Både galen och klok på samma gång. Hittills har han haft väldigt lätt att slappna av - plockar man upp honom från golvet, mitt i galen lek, så tar det bara någon minut innan han ligger som en ragdoll i famnen. Hanna säger att det är Gränsvallargenen, och jag måste säga att just detta är en egenskap som jag gillar väldigt, väldigt mycket.


 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Linda

19 mars 2010 11:01

Ååå vad härligt det låter! Är han blåögd förresten?

 
Harriet

Harriet

19 mars 2010 11:06

Det låter ju jättehärligt! Duktig Pejla med som axlar sin roll som storasyster. :)
Kram

http://www.ladusvalans.se

 
Madelen

Madelen

19 mars 2010 13:10

Va skönt att det går så bra! Härligt att höra att Pejla är så duktig. Men det visste jag att hon skulle vara, har haft stora hundar som gärna är buffliga, men med små liv ändrar de sig. Precis som om de förstår att de inte kan göra på samma sätt som annars. Han är verkligen en riktigt söt en!

http://k9kiwi.wordpress.com

 
AK

AK

19 mars 2010 20:08

Vilken goding han verkar vara. Skönt att det går så fint med allt. Man blir ju lätt valpsjuk...

http://bacillen.wordpress.com

 
Hanna

Hanna

19 mars 2010 21:11

Hej!

Låter som Ni har det bra:-) Härligt! Skönt när hundarna går bra ihop.

Ha en bra helg!
//
Hanna, Nellie och Uma

http://www.nellieslya.blogg.se

 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

23 mars 2010 15:58

Det låter så härligt! En riktig liten goding är vad han är!=)

http://vattenhunden.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se