Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 6 september 2010

Störningsträning

Av Lina - 6 september 2010 22:56

Vi hann med lite sitt-i-grupp-träning innan vi for iväg och höll grundkurs på klubben. Planen var inte riktigt som på bilden ovan, men båda hundarna satt duktigt kvar och blev givetvis belönade ordentligt för detta! Särskilt Zaphod har väldigt svårt att sitta still om vår katt drar förbi - kanske att Pejla hade gott inflytande på honom.


Vi hade andra träffen på grundkursen idag. Jag och två nyutexaminerade allmänlydnadsinstruktörer till har 12 ekipage varje måndag kväll. Idag fortsatte vi träna kontakt, sitt och ligg, och pratade om hur hundar lär, om olika belöningar, hur man kan exprimentera för att hitta rätt belöningar för sin hund, och lite om klickerträning.


Det absolut svåraste för hundarna på kursen är att klara av störningar av olika slag. De är nyfikna på de andra hundarna, det finns massor av härliga dofter i marken, det är folk och bilar som rör sig överallt, och hundar som har roligt ihop med sina hussar och mattar.


Att lära sin hund sitt och ligg kan verka simpelt, men att lära sin hund detta i en extremt störningsfull miljö kan vara allt annat än enkelt!


Att miljö- och störningsträna sin hund är jätteviktigt. Vissa hundar klarar miljöbyten bättre än andra, men de flesta behöver någon form av träning i nya miljöer för att funka träningsmässigt på sikt.


Med mitt nya måndagsträningsgäng tränar vi därför just nu på en ny plats varje vecka. Det är så lätt att alltid träna sina grejer på samma plats varje gång, men då är det också lätt att hunden förknippar träningen väldigt starkt med just denna typ av plats, eller kanske till och med med en enda, specifik plats. Med Pejla var jag inte jätteduktig på att byta träningsmiljö när hon var liten. Men det är något jag jobbat med en hel del sedan hon blivit äldre. Det går givetvis det också, men med Zaphod vill jag gärna få in detta redan från början. Lära honom att våra små övningar som vi håller på med kan utföras precis vart som helst. Och gärna med någon extra typ av störning runtomkring.


Som jag skrev i förra inlägget så kunde Pejla massor av saker, delmoment och till och med en del hela moment för lydnaden när hon var i den ålder Zaphod är nu. Zaphod kan inga moment. Men det är inget som oroar mig. Jag tror att jag vinner massor på att bara träna på att han kan leka med och engagera sig i mig, och bjuda på enkla små beteenden i svåra miljöer. Det där med moment är i ärlighetens namn inte jättesvårt att lära in om man har en bra plan - och en engagerad hund - däremot kan det vara en väldigt stor sak att få en ovan hund att fungera på tävlingsdagen i en ny, stökig miljö (jag vet, jag har gjort detta med Pejla).


Vi har ett par hundar med på kursen som bor så till att de i princip aldrig stöter på andra hundar. För dessa individer blir det otroligt svårt att lära sig saker i en klubbmiljö på kurs. Därför är jag så glad att dessa hundar och deras matte idag gjorde stora framsteg! De har hållit sig lite på avstånd från gruppen, för att matte överhuvudtaget ska få några kontaktbeteenden att belöna från hundarna. Förra gången gick det sådär, men idag var det som att det släppte. Den ena hunden, som först varit så uppe i varv att han i princip blev blockerad och inte ville äta godbitar, klarade tillslut av att bjuda både sitt och ligg, och massor av kontakt. Belöningen blev att han fick fånga godbitar i luften - mycket roligare än att få den direkt i munnen.


Det är sådant här som gör det så roligt och utvecklande att hålla kurs! När man får vara med och se utveckling och framgångar hos deltagarna.


 
ANNONS
 
Tina

Tina

7 september 2010 11:41

Kul att du bloggar igen, du har alltid något klokt att skriva om. Håller helt med om att momentnen kan man alltid träna in, det svåra är just engagemang, störningar och miljöer.

http://workinglabs.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se