Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Direktlänk till inlägg 16 september 2010

Du får det du förstärker

Av Lina - 16 september 2010 07:56
Igår träffade jag ett helt nytt ekipage som ville ha lite privatträning. Det var matte, husse och en ung och glad schäferkille. Paret ville ha hjälp med att få bättre vardagslydnad på hunden och hade bland annat problem med att han hoppar.


Om ett beteende upprepas gång efter annan, så finns det något i situationen som förstärker just detta beteende. Ett beteende som inte blir förstärkt på något sätt, kommer att upphöra - släckas ut. Paret undrade om just detta att hunden hoppade och klättrade på dem kunde vara någon sorts protest från hunden sida - att han liksom motsatte sig deras krav.


Jag fick ett tillfälle att bevittna just den här händelsen. Jag och matte stod och diskuterade lite, och efter en stund började hunden pipa lite. Och snart stod han på bakbenen och klängde på matte. För mig var det tydligt att han ville ha uppmärksamhet, att han hade väldigt tråkigt medan det var träningspaus och matte stod och pratade och ingenting hände.


I en sådan här situation kan man givetvis agera på olika sätt som tränare. Det paret testat innan handlade i stort sett om att bryskt knuffa ner honom med ett skarpt "nej". Men det visade sig att det här inte fungerat särskilt bra alls - att beteendet ändå hade upprepats gång efter annan.


Vi pratade därför lite om just detta - du får det du förstärker. Vi kunde alltså konstatera att det måste finnas något i situationen som gör att hoppandet blir förstärkt. Ett annat ord för förstärkning är belöning - det finns alltså något i situationen som gör att hoppandet blir belönat - att hunden uppnår något som den vill som en konsekvens av sitt beteende.


Jag upplevde det inte som någon protest från hunden när han hoppade på matte. Det jag såg var en hund som ville ha uppmärksamhet - Hallå! Jag har tråkigt! Se mig!


Att vända sig mot en hund som beter sig såhär är att ge den vad den vill ha - uppmärksamhet. Och oavsett om denna uppmärksamhet är otrevligt menad (ett bryskt nedknuffande och ett skarpt "nej"), så är det uppmärksamhet. Man skulle alltså kunna tänka sig att knuffen får exakt motsatt reaktion mot vad man hade tänkt. Att man istället för att straffa hunden, belönar den. Att du faktiskt förstärker ett beteende som du absolut inte vill ha.


Jag tipsade om att istället försöka visa hunden att hoppandet absolut inte leder till det han är ute efter. Helt enkelt genom att vända ryggen mot hunden och lämna honom. Och vad som är ännu viktigare - att för sig själva formulera vad de vill att hunden ska göra istället. Hur vill de att han beter sig i en situation där de står och pratar med andra människor? Kanske att han sitter lugnt och fint vid deras sida och slappnar av? I så fall är det detta beteende som ska förstärkas - det är när han sitter lugnt och fint som han ska få uppmärksamhet. Och eftersom han också var en mycket godisglad hund tipsade jag om att sticka till honom en godbit då och då medan de står och pratar, så länge han sitter och tar det lugnt.


Detta blev lite som en aha-upplevelse för paret. Vi pratade vidare om andra beteenden som de gärna ville byta ut mot andra, trevligare, och det ska bli så spännande att få träffa dem igen om en tid för att se hur träningen har gått!

 
ANNONS
 
Madelen

Madelen

16 september 2010 08:21

Så roligt att läsa och jag håller med helt. Jag tränade så med Kiwi, belönade det jag ville ha (fast jag slängde godis på marken som hon fick nosa rätt på för att inte få upp stressen igen mot att göra något) och gav henne inte uppmärksamhet om hon "levde rövare". Det gav stora resultat relativt fort.

http://tokryck.wordpress.com

 
Ingen bild

Anna

16 september 2010 09:18

Mycket intressant att du tar upp just det här! Vi har en 6månaders som är "out of this world". Om hon inte får som hon vill, oavsett vad det gäller, så hoppar hon på oss. Men det värsta är att hon bits också, och det är HÅRT! Och kampar i kopplet.
Hon gör det när hon blir stressad, när hon är trött, när hon är uttråkad, när hon är bajsnödig, när hon blivit tillsagd något hon inte får osv.

Jag har provat att bara stå still och göra ingenting när hon börjar, men problemet då är att hon biter sönder mig (mina armar, händer och kläder). Igår hade hon sönder kopplet.

Vi kan inte alltid belöna henne när hon är lugn och stilla, eftersom det skulle betyda att vi måste belöna henne hela tiden.. vi vet ju aldrig när hon ska börja bitas - hon bits ju för allt! Är vi ute på promenad så kan hon gå och strosa, och sen helt plötsligt bara vända om och "attackera" oss.

Igår fick jag nog. Vi stod och pratade med en bekant och då började hon. Hon hoppade på mig, bet mig, kampade i kopplet, bet i kläderna, kampade med kläderna. Och ONT gör det! Så jag tog tag i läppen och rev i åt henne. Jag har försökt med det nångång detta förut men det gör det bara värre (som jag sa - om hon inte får som hon vill, så bits hon. En tillsägelse = hon får inte som hon vill). Jag brukar inte riva i åt hundarna och hatar att göra det, men det måste få ett slut. Hon har hållt på så länge med dom här fasonerna. Och kors i taket så slutade hon faktiskt.

Några andra tips kanske...?

Lina

16 september 2010 11:35

Hej Anna!
Det låter jättejobbigt det du beskriver.

När det gäller nyinlärning så upplever jag att man oftast måste belöna ofta. När jag lär mina hundar nya saker belönar jag för det mesta runt var 5:e var 10:e sekund i början.

Det är jättesvårt att ge några råd utan att ha sett er tillsammans, och utan att veta mer om er situation i stort, men utifrån det jag skrivit ovan kan man tänka sig att man riggar situationer där man faktiskt tränar på detta, med ett upplägg som går ut på att belöna att hon sitter, och ofta, ofta i början.

Annars kan man också tänka sig att träna in sitt (eller ligg för den delen om man hellre vill ha det), så att det blir ett stensäkert beteende. Lär hunden då att sitta i förhållande till dig så som du vill ha henne när du står och samtalar. Belöna, belöna, belöna när hon gör rätt. Lek gärna med henne om hon gillar det! Lägg sedan på störningar, och låter hon sig luras av störningarna, gör då en stor sak av att hon missar sin belöning, och se till att inte störningen blir en belöning om hon lyckas nå fram till den.

Störningar kan vara godis på marken, leksaker på marken, människor bredvid (tysta), människor som går runt er, pratar, klappar händer, hoppar, drar leksaker efter marken, lockar på henne med godis, andra hundar... Börja enkelt, och avancera med störningarna tills hon förstått galoppen, att det enda sättet att tjäna något i situationen, är att sitta kvar.

Successivt får hon sitta längre och längre stunder med störning. Och någonstans medan ni avancerar kan störningen vara just att matte står bredvid och samtalar med en annan människa.

Men som sagt - svårt att ge råd utan att ha träffat er. Hoppas ändå du får någon idé utifrån detta! :)

Hälsar
Lina

 
Ingen bild

Anna

16 september 2010 12:16

Tack så jättemycket för ditt svar, Lina!

Det ÄR jättejobbigt. Ska absolut försöka lära in t.ex Sitt så hon kan det stenhårt.

Lina

16 september 2010 13:00

Återkom gärna när ni tränat en stund med liten rapport om hur det går :)

 
Lina

Lina

16 september 2010 13:04

Anna, en störning till kan för den delen vara att det händer absolut ingenting. Så lägg in träning på det också. Att det händer nada, och att successivt öka tiden för hur länge hon ska klara att sitta när ingenting händer. Först någon sekund, men utöka till att kanske omfatta flera minuter efter mycket träning.

http://www.hundbiten.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Anna

16 september 2010 20:20

Tack så mycket för att du tar dig tid att svara! :) ska absolut komma med en rapport framöver.

I söndags så gick vi ut för att bara träna på att göra ingenting. Men det är svårt, jättesvårt! Hon kan absolut inte sitta still. Hon skulle nosa, hon letade pinnar, grävde i marken, hoppade upp på bänken, gick under runt över bänken, hoppade och bet på mig, tog ett "stryptag" med sina framben runt min arm med tanke att jucka (men den biten missade hon). Det tog ca 2 timmar tills hon tillslut bara SATT och gjorde ingenting. Några minuter senare la hon sig ner och kunde faktiskt ligga ner och spana lite. Pust

Lina

17 september 2010 13:53

Det låter ganska likt min Pejla när hon var ung - hade jättesvårt att varva ner. Jag har försökt att vara envis med henne och det har gett resultat. Delvis beror det säkert också på mognad, men jag är ganska säker på att träningen gett resultat också.

Tror mycket på miljöträning - även när hunden blivit äldre än valp :) Ju mer de får vara med i miljöerna där man vill att de ska "funka", ju bättre fungerar de.

Och träning på att göra ingenting är underskattat ibland :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 26 september 2011 11:59

Nu har jag bloggat på bloggplatsen/bloggagratis i fem år! Men nu är det dags att flytta vidare. Jag har haft hemsida och bloggar lite utspritt under en lång period, men har nu äntligen samlat ihop allt på ett enda ställe.   Den här bloggen får li...

Av Lina - 23 september 2011 15:42


Vill bara nämna att jag har ett helt nytt täcke, Back on Track, 74 cm, till salu. Jag lyckades beställa ett alldeles för stort täcke, och säljer det därför nu på Tradera.    Länk till annonsen   Bild framletad på nätet för att illustrera m...

Av Lina - 21 september 2011 15:19

Jag håller en grundlydnadskurs på Torsby BK på onsdagförmiddagarna och har en blandad grupp av engagerade deltagare. Jag gillar verkligen att hålla kurs, och när man får deltagare som verkligen vill träna, är det extra givande.   Vi har under kur...

Av Lina - 18 september 2011 18:17

Jag håller på att undersöka intresset för Åsa Jakobssons kurs i avslappning/uppmärksamhet. Åsa bor i Skåne, men jag har länge velat ta upp henne till Torsby/Värmland för denna kurs.   Vi behöver ett gäng på 6 ekipage, plus ett antal observatörer....

Av Lina - 31 augusti 2011 15:53

Igår var vi i Värmskog på vallningskurs igen. Och det hände en hel del för Zaphods och min del. Vi gick, återigen, i liten fålla, i koppel som jag släppte ganska omedelbart för att komma på andra sidan fåren. Första passet gick finfint! Han går för n...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se