Hundbiten - en blogg om hundträning / klickerträning med Lina, Pejla & Zaphod

Senaste inläggen

Av Lina - 31 augusti 2009 11:54

Pejla är riktigt, riktigt pigg igen och jag har återfått träningsinspirationen!


Igår var vi på klubben hela dagen för att fota agilityhundar, men hann såklart med att träna en del lydnad. Testade av lite ställanden till fjärren (från sitt) som vi knåpat med hemma på köksgolvet, och jag tror att det kan bli riktigt bra! Vi håller också på att försöka få till ställanden från stående (som ett litet hopp med framtassarna på stället) - detta är inte lika enkelt för henne att greppa (hon sätter sig gärna först såklart, eftersom vi tränat mycket på ställanden från sitt), men jag tycker nog att det går framåt även med detta.


Roligast den senaste veckan är att jag hittat en ny belöning. Egentligen är det konstigt att jag inte fattat förut att Pejla älskar att springa efter en boll... :) Hon är också superduperduktig på att komma in med den och lämna av den i min hand, och den här belöningen har fått upp farten i både apporteringen och rutan!


Har börjat träna lite mer målmedvetet på lydnadsmomenten i klass 2 också, och har idag stämt av lite status:


Fritt följ
Helt ok, säkert minst en 8 på tävling, men vi behöver detalj- och uthållighetsträna för att få upp kvaliteten och attityden. Jag har dragits med en position lite för långt fram från start med henne, och jag har varit lat och låtit attityd gå före position, men detta är naturligtvis något som jag verkligen borde ta tag i! Det är ju bara att göra, liksom!


Läggande

Hon lägger sig, men det är inte duns rakt ner i backen, utan ett par "krypande" steg innan hon går ner i ligg. Träna snabba lägganden under rörelse är vad som gäller alltså, och vi börjar med lägganden under baklänges march.


Inkallning med ställande

Helst skulle jag vilja ha ett hopp-stå här, men vi har inte kommit så långt i den träningen att hon kan utföra detta. Momentet ser idag helt ok ut - det blir ett rätt snabbt stopp, men med ett par små steg. Hon står stabilt efter ställandet vilket är bra! Farten i inkallningen vill jag dock få upp igen.


Rutan

Här har bollen varit guld värd! Har slopat target helt och hållet och försöker istället satsa på fart rakt fram och att hitta rutan. Den här träningen har vi nyligen återupptagit, och hon har inte fattat galoppen helt och hållet än, men vi tragglar på med rutor som flyttas runt och med fartig belöning. Hon tycker det är jättekul och det går framåt!


Apportering

Någon gång ibland blir greppet lite snett, men i stort sett är det här momentet tävlingsklart. Bra fart ut, bra grepp för det allra mesta, bra fart in och en fin ingång. Hon håller också fast jättebra tills jag säger "tack", även om jag håller i apporten länge innan hon ska släppa. Just detta är något som vi tränade mycket på inför klass 1 och det verkar sitta som berget!


Hopp över hinder (hopp-sitt-hopp)

Funkar bra! Hon har dock en tendens att hamna något för nära hindret ibland, så vi har tränat varierat med att köra belöning i olika delar av momentet. Ibland får hon en boll över huvudet vid uthoppet, och detta tycker jag funkar för att få henne att tänka "ut". Targeten har vi inte testat igen här, men eventuellt kan vi ju göra det - det funkade väldigt bra vid inlärningen.


Fjärr

Detta gör hon alldeles lysande inomhus på platt underlag. På gräs ser det inte alltid lika distinkt ut, men det ser jag inte som något problem, utan enbart som en träningsfråga där jag har tydliga kriterier för vad som ger utdelning, precis som vi gjort inne.


Det vi har störst problem med, och som är svårast att få till att träna, är platsen... Jag har gått tillbaka till att stå nära henne när vi lägger plats med andra, för att hon ska känna sig trygg. Men det känns oerhört långt borta att jag ska kunna gå och gömma mig medan hon ligger bland ett gäng okända hundar... Jag måste helt enkelt se till att hon får massor av bra erfarenheter från platsen, ge henne bra självförtroende i situationen och låta det ta den tid det tar.


Imorgon är det tävlingsträning på klubben, så jag tänkte passa på att få till en bra uppvärmning, en inmarch (som jag troligtvis väljer att belöna), och sedan köra några moment där jag belönar där det känns rätt (förmodligen en del i transporter).


Och på torsdag börjar valpkurs som jag ska vara medinstruktör på. Det ska bli så roligt!

ANNONS
Av Lina - 17 augusti 2009 18:28

Pejla och jag har varit hundvakt till lilla Abby några dagar. Riktigt, riktigt roligt var det! :)


 

 ANNONS
Av Lina - 12 augusti 2009 11:02

Saxat ur senaste numret av Aktiva skolföräldrar, artikel om föräldrautbildningen "Komet". Någon klickertränare som känner igen sig? :)


  • Fokusera på det som är bra och uppmärksamma sådant du vill se mer av. Ge beröm för det som barnet gör bra.


  • Ignorera oönskat beteende, så länge inte någon blir kränkt eller kommer till skada. Det som inte ger någon uppmärksamhet kommer barnet att sluta med.

 


  • Var konsekvent och överens med barnet om vad som gäller.

 


  • Se till att det positiva överväger i relationen. Beröm och trevlig tid tillsammans ska ha mer utrymme än regler och konsekvenser.På bilden: Nemi och Loe, hösten 2008

Av Lina - 12 augusti 2009 09:37

Igår kväll fanns träningsinspirationen fortfarande kvar, både hos mig och Pejla, så vi tog ett litet träningspass igen. Det var ingångar som stod på schemat.


Jag har tidigare tränat mycket klossträning med Pejla, dvs jag har lärt henne att kliva upp på en kloss, storleksmässigt som en tjock telefonkatalog, så att vi stått mitt emot varandra, och successivt shejpat henne att komma runt, med framtassarna kvar på klossen, så att hon snurrar på stället, och rör sig med bakdelen runt, och kommit till min sida. Detta har gett henne jättebra bakdelskontroll, framför allt i vänstersvängarna i fritt följ.


En nackdel är med detta har dock blivit att hon hamnat för långt fram vid själva ingången. Hon börjar helt enkelt vända lite för tidigt. Hon går/springer emot mig, och när hon börjar sin ingång vänder hon med sitt huvud framför mitt vänstra ben, och detta gör att hon hamnar kanske 20 cm för långt fram. Och denna position hänger förstås i, så att hon även under fritt följ ligger ungefär lika mycket för långt fram.


Det jag vill göra nu är att träna om hennes ingång så att hennes huvud går rakt förbi mitt vänsterben och hamnar i princip i höjd med det, innan hon påbörjar svängen.


Steg 1 i denna träning är att få henne att gå rakt emot mig, och fortsätta lite "förbi", mot vad hon är van. Och detta vill jag då shejpa.


Började med att klicka för att hon gick/sprang emot mig. Klickade precis innan hon skulle ha börjat svänga av för ingång. Belöningen fick hon rakt bakåt från mig sett - rakt framåt, förbi mig, från henne sett. Jag vill få hennes belöningsförväntan rakt bakom mig helt enkelt.


Efter ett tag dröjde jag lite med klicket för att se vad som hände. Ungefär hälften av gångerna testade hon att göra en ingång som förr, dvs för tidigt; ungefär hälften av gångerna gick hon vidare och stannade med huvudet där jag vill ha det när hon ska påbörja ingången.


Mot slutet kunde jag dröja ännu lite mer med klick och vänta ut henne lite när huvudet var i rätt position, och då kom ingången från rätt position!


Den gamla ingången är väldig, väldigt, VÄLDIGT väl befäst, tyvärr, men jag ser det inte som någon omöjlighet att träna om det. Jag antar att jag borde ha tagit tag i detta för länge sedan, men som sagt, det bör gå att träna om det som vilken annan detalj som helst :)


Hon var på och med hela passet och svansen gick som en visp. Hon blir så glad när klickern plockas fram - hon älskar verkligen att träna såhär. Och det gör ju jag med så jag hoppas att hon får vara fortsatt så pigg som hon varit den här veckan så att vi kan börja träna som vanligt igen :)


 

Av Lina - 11 augusti 2009 15:27

Den här sommaren hade jag förstås tänkt träna massor och starta lydnadsklass 2 med sikte på förstapris. Men efter kursen hos Fanny och Thomas på Klickerklok i maj har det inte blivit någon träning alls. Vi har missat att träna på läxor för tränarutbildningen och det känns faktiskt värre än den försenade lk2-starten - att inte avancera enligt min plan under en kurs som jag spenderat mycket pengar och energi på.


Anledningen är förstås det jag skrivit om förut - att Pejla haft problem med analsäckarna. Men också att hon efter sitt andra löp varit väldigt låg och seg. Jag vet inte vilket som påverkar henne mest, men hon har verkligen inte varit sitt vanliga jag på rätt länge.


Under den långa perioden av analsäckskrångel har hon också blivit väldigt avig mot andra hundar. Hundar som hon vanligtvis gått bra ihop med har plötsligt upplevts som otroligt jobbiga när de hela tiden vill nosa henne där bak. Det luktar starkt av analsäckarna, och självklart blir andra hundar nyfikna. Hon har morrat ifrån ordentligt mot flera hundar under sommaren, och det känns tråkigt. Både för mig och för henne.


Pejla är inte riktigt bra än. Veterinären tycker att vi ska vänta med operation tills det blir helt nödvändigt, att det ska läka ut av sig själv. Men jag vet inte. Hon har nog inte lika ont längre, men helt bra är det inte.


Igår fick vi äntligen lite möjlighet att träna igen. Jag var på klubben för instruktörsmöte (ska vara med och hålla valpkurs i höst - roligt!), och vi tränade lite på planen efteråt. Pejla var så skön! Hon var lekfull, glad och hade massor av bus i blicken.


Jag förstod ju att vi inte kan börja träna där vi slutade i maj, utan körde mest på att ha roligt där ute - massor av lek för kontakt och för att följa mig - inga krav på precision direkt. Och hon verkade ha riktigt, riktigt roligt :)


Men orken finns inte kvar som den var när vi tränade regelbundet. Jag har insett att mycket av hennes kondition nog faktiskt kommer från lydnadsträningen - hunden rör sig kanske mer än man tänker på och det blir ju mycket av intervallträning - springa - vila - springa - vila... Så hon flåsade rätt bra efter bara några minuter!


Vi kommer förstås att vara tvugna att gå tillbaka i träningen en hel del. Det känns väl både och. På ett sätt är det skönt - jag har ju också fått en rejäl paus, och det kan nog vara enklare även för mig att börja om lite med saker som jag vet precis hur jag vill ha och ska träna. Men jag hoppas ändå att vi kan avancera relativt snabbt, för vi vill ju såklart komma vidare i lydnadsmomenten.


I slutet av veckan kommer ett riktigt litet busfrö till blandras hit och hälsar på. Vi ska vara hundvakt ett par dagar, åt en yngre tik som Pejla inte alls gillade vid förra mötet. Men det ska nog gå bra, och jag hoppas få möjlighet att träna lite med en ny hund - en hund som inte över huvud taget är klickertränad eller så. Kan aldrig tänka mig att jag orkar hålla fingrarna borta från klickern för att testa diverse trix och konster :)


Av Lina - 6 juli 2009 17:26

Vad tråkigt vi har haft under en lång period. Pejla var på återbesök igen hos veterinären förra veckan. Fortfarande inte bra med analsäckarna, men vi fick sätta stopp för medicineringen; vi vill ju inte impregnera henne med antibiotika.


Hon är ändå rätt pigg, så jag hoppas hon är på bättringsvägen. Vetten tyckte dock att vi gott kunde ta det lite halvlugnt tills nästa återbesök, vilket gjort att jag faktiskt missar mitt fyradagars lydnadsläger hos Klickerklok, som pågår just i detta nu :( Trist som tusan, men imorgon ska vi ta beslut om det behövs operation eller inte, så jag hade inte mycket val. Vi missade även den enda utställningen vi brukar åka på varje år - retrieverklubbens stora utställning i underbara Rottneros park som gick av stapeln i lördags. Också trist, men det kommer ju fler.


Av Lina - 18 juni 2009 15:37

Pejla är fortfarande inte frisk och vi tränar i princip ingenting. Hon är sliten, stackarn.


Idag var det återbesök hos veterinären, och hennes analsäckar är fortfarande väldigt inflamerade. Vi ordinerades tio dagar till med antiinflammatorisk medicin, och återbesök efter det. Väldigt tråkigt att det inte läkt som det ska.


Löpet är i slutfasen nu så hon har visserligen piggnat i litegrann. Såpass att hon kommer med en leksak om kvällarna och puffar för uppmärksamhet. Men när jag testar att träna finns där ingen gnista eller direkt lust, så det känns som om vi gör bäst i att fortsätta ta det lite lugnt.


På matfronten så har vi kört färskfoder sedan allergireaktionen (som vi förvisso inte alls vet om det hade med mat eller ej att göra - kunde lika gärna ha varit något annat). Däremot kräktes hon ju av maten + att jag tyckte att den luktade lite skumt, och efter färskfodrets heltidsjobb har hon mått väldigt mycket bättre.


Några av er tyckte att jag skulle lämna tillbaka säcken, men det har inte med säcken att göra. Hon har ätit halva utan några som helst problem - det var en tid efter att jag bytte fodertunna som fodret förmodligen blev dåligt, och att lämna tillbaks en säck pga min egen klantighet känns inte rimligt. Däremot är jag tveksam till att gå tillbaka till torrfoder över huvud taget för närvarande. Vill inte behöva vara med om detta igen liksom.


Mitt i all stress med jobb och annat hade jag missat att jag faktiskt ska jobba en vecka till. Suck. Så det blir ingen semester nästa vecka. Men sedan så! Då ska vilas ut och (förhoppningsvis) tränas massor! Imorgon är det midsommarafton och min födelsedag! :) Det ska firas med lunch hos min mor och goda vänner, en golfrunda (första på flera år!) och grillkväll hos andra goda vänner. Vi får väl se vad Pejla får och vill hänga med på, men lunchen och rundan på golfbanan blir det iallafall.


Ha en superskön midsommar allesammans!

Av Lina - 10 juni 2009 22:13

Igår kväll kräktes Pejla upp all mat. I två omgångar kom det. Och jag fick någon slags känla av att det kanske inte står rätt till med torrfodret.


Testade idag att ge henne en halv deciliter. Väntade sedan för att se vad som skulle hända. Efter en halvtimme kom det upp :(


Väntade någon timme och tinade upp färskfoder som hon fick. Det är tre timmar sedan hon glufsade i sig detta (stackarn har ju i princip gått på tom mage i två dagar). Och än har inget kommit upp.


Jag har en ny fodertunna till fodret, och jag känner mig faktiskt väldigt misstänksam! Kanske håller den inte ute fukten ordentligt. Kanske har torrfodret blivit dåligt? Har stått och luktat på det flera gånger idag. Vet inte om jag inbillar mig, men jag tycker nog att det luktar lite surt. Kanske var det till och med därför hon fick det som liknade en allergisk reaktion?!


Är det någon som har några tankar eller erfarenheter? Visst kan dåligt torrfoder som t.ex börjar mögla vara riktigt farligt för en hund?


Vågar hur som helst inte prova att ge mer av det till henne. Imorgon åker det i soporna.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se